Нека да уточним, че в момента всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени в Конституцията, които имат дори по-разрушителен ефект, от процеса на приемането им. Тези пробелеми се връщат като бумеранг към създателите им. 

Това заяви от президентството държавният глава Румен Радев. Те ерозират устоите на парламентаризма. 

"Трябва да ни е ясно, че професионализмът не може да бъде повече водещ критерии при назначаването на ръководството в институциите, упоменати в "домавата книга". Всяка партия ще търси да сложи там удобен за нея човек", заяви Радев. 

"В момента водя разговори с хората от домата книга, някои от тях са извън страната. Трябва да се отнесем сериозно към всяка една опция, защото те станаха изключително малко", каза той. 

"Утре в 17 часа каня парламентарните групи за консултации във връзка с назначаването на служебно правителство. Конституцията допуска да има кандидат за премиер, който да присъства и да няма такъв", анонсира Радев. 

"Когато назнача служебното правителство, тогава ще обявя и датата за изборите", каза той.

Президентът бе помолен да коментира тайните срещи, водени между някои парламентарни формации за свалянето на председателя на парламента:

"Не ме замесвайте, не участвам в конспирации и преврати. Моят стил на работа винаги е бил ясен и открит. Ако някой си е правил сметката да отстрани г-жа Рая Назарян, за да сложи удобен за група хора председател на НС, явно този някой е забравил, че последната дума в този процес имам аз.

Никога не бих легитимирал едно такова унизително отношение към българския парламентаризъм, дори назначеният човек да е Господ. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!