Радев проговори за отношенията си с Кирил Петков и го предупреди за списъка до прокуратурата ВИДЕО

По думите му демокрацията и законността не може да бъдат възстановени с незаконни методи

България е част от усилията за деескалация на напрежението, България е и част от усилване на източния фланг на Алианса. Това заяви президентът Румен Радев в Сунгурларе, където е на посещение. 

Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България, заедно с нашите съюзници от алианса”, отговори държавният глава на въпрос дали трябва да приемем американски сили.

Радев обясни, че България, като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група, е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълването на дефицита от способности в сухопътните войски.  


Най-важната гаранция за нашата сигурност е боеготовността на българската армия. България е суверенна държава, пълноправен член на Алианса", уточни Радев.

По думите му няма да има война. 

"Всички се надяваме, че пълномащабна война ще бъде избегната. Единственият път за намиране на решение е по пътя на дипломацията и конструктивните разговори.

Най-големият риск за националната сигурност е да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили.

Не може да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа.

Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност и точно тези проблеми ще дискутираме утре. 

Радев проговори и за отношенията си с Кирил Петков. На въпрос дали вторият служебен кабинет щеше да се справи по-добре в последните месеци, той заяви:

Служебното правителство вече е в историята. Трябва да гледаме напред. България се управлява демократично. 

Между правителството и президентската институция има една конструктивна комуникация.

Но правителството има нужда от подкрепа в тази тежка ситуация. Институциите трябва да работят, за да се решат проблемите", каза Радев.

По повод изнесения от Кирил Петков списък 19+1 и дали е правилна постъпка, Радев коментира, че "всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията следва одобрението на хората.

Но правителството трябва да бъде много внимателно, да знае къде и с кого си има работа. Убеден съм, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи”, добави държавният глава. 

По думите му демокрацията и законността не може да бъдат възстановени с незаконни методи.