"Лукойл" е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основният производител на горива и притежаващ преобладаващ дял от пазара". Това каза президентът Румен Радев в началото на среща с представители на ръководството на енергийната компания "Лукойл".

"От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката и на инфлационните процеси, което определя и стратегическото значение на компанията за българската икономика, особено по време на криза", допълни Радев. 

"Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя", каза още президентът. 

"Затова считам, че предстоящата Ви среща с българското правителство е една добра възможност, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител", допълни Радев. 

"С благодарност приех поканата Ви, защото смятам, че в този разширяващ се свят е много важно да имаме по-тесни контакти за да можем да продължим нашето развитие", казаха от "Лукойл".

"Нашата компания работи повече от 20 години на българския пазар. Надяваме се, че можем да бъдем препоръчвани като един сериозен работодател. Към днешна дата ние смятаме, че сме успели да запазим достатъчно работни места и също така да запазим някакви ресурси и да продължаваме да обсъждаме тези въпроси и за в бъдеще", допълниха от компанията. 

"В последните няколко дни, членове на българското правителство, както и мениджъри на нашата компания, проведоха редица срещи, на които се набелязаха редица мерки, за да можем да осигурим с възможности вътрешния пазар", казаха представители на енергийната компания. 

На работната среща на "Дондуков" 2 ще бъдат обсъдени възможностите за ограничаване на инфлацията и за развитието на предвидима икономическа среда в страната, става ясно от официалното съобщение.