"Нека да не забравяме какво означава служебен кабинет. По време на на служебния кабинет няма парламент, който да вземе важните решения.

Когато се взимат такива решения, трябва да има бюджет. Служебното правителство насаденият бюджет. В този бюджет нямаше никакви компенсации.

Тук става въпрос не просто за компенсации, а за целенасочена политика, която с мощни инструменти да се търси най-доброто решение. Нещата няма как да се сравняват", това каза президентът Румен Радев във връзка с изказването си за управляващата коалиция, че "времето за анализи е изтекло и е време за действия" и репликата на Асен Василев, че "ако е трябвало да бъде приложена схемата на служебния кабинет, компенсациите ще бъдат по-малки".

БЛИЦ припомня, че малко след това и премиерът Кирил Петков, който е на посещение в Брюксел, отвърна на критиките на президента.

По думите на Радев целта е една - по-бързо и устойчиво излизане от кризата.

"Целта е тези предприятия като това, в което се намираме, не просто да се чудят как да оцелеят, да им помогнем в тази криза те да разширяват своите пазари", допълни президентът. 

Попитан за данните на "Алфа Рисърч", че премиерът Кирил Петков има повече подкрепа от него, Радев каза: "Това са различни неща, нека не слагаме в едни условия изпълнителната власт и президентската институция. Все пак целта е една, посоката е една".

Държавният глава посети Оранжериен комплекс – Сливенски минерални бани край Сливен. В рамките на посещението си той разговаря с ръководството на комплекса и с представители на фирми от оранжерийния бранш. Те призоваха за незабавни мерки в подкрепа на производителите, които са изправени пред фалит, както и да бъдат създадени работни групи между отговорните институции в изпълнителната власт, които да предотвратят краха на оранжерийното производство в България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!