Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредното доказателство за провала на конституционната реформа.

И в стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията всъщност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Това коментира президентът Румен Радев.

"Вече виждате как от партийни събрания има разпореждания, как се заплашва министър-председателят.

И аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник.

Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства", поясни президентът.

Президентът подчерта, че когато е отговарял за служебните правителства, партиите не са могли и да си помислят за подобни вмешателства. „За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Но кой поръча смяната и на земеделския, когото Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет”, попита той.

„Не е ли странно министър-председателят да си сменя мнението през ден. Нормално ли е през ден да сменяме министри? Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на премиера за състава на кабинета, но ще настоявам да си спази обещанието, което даде, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии”, каза още държавният глава.

За намеренията на „Възраждане”, БСП и ИТН да поискат вот на недоверие към служебния кабинет, Радев заяви: „Конституционалисти и народни представители признаха, че това е невъзможно в правен смисъл”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук