Радев с първи думи за експлозията в склада за фойерверки ВИДЕО

Очаквам бързо разследване и изясняване на случая, каза държавният глава в Париж

Позволете ми да изкажа съболезнования на семейството на доц. Шишков и на всички пострадали в трагичния инцидент със складовете за фойерверки до Елин Пелин. Очаквам бързо разследване и изясняване на случая. Това заяви пред журналисти в Париж президентът Румен Радев.

"Винаги при боравене с опасни материали трябва да се спазват мерките за безопасност. Призовавам всички в България, които имат някакъв досег с опасни материали, да спазват всички необходими правила, наредби и мерки за безопасност“, каза още той.

По отношение на очакваното решение на Конституционния съд (КС), Радев посочи: "Аз сезирах КС с ясно аргументирани мотиви. И очаквам решенията на КС да допринасят за независима съдебна система, за ефективно правосъдие и справедливост. Очаквам те да допринасят за ефективно управление на държавата и най-вече за ясна политическа отговорност на всеки, който управлява". 

Попитан дали е решил на кого ще даде третия мандат, Радев отговори: "Неслучайно Конституцията е дала 7 дни срок.

Аз се надявам политическите партии в 50-ото Народно събрание да използват това време да преосмислят своите собствени позиции, своите виждания за бъдещето на България, да проявяват максимална конструктивност и да използват този последен шанс. Ако не успеят, ясно е, че отиваме на избори.

Държавният глава е във френската столица за церемонията по откриването на Олимпийските игри.

"Париж посреща 33-ите летни олимпийски игри, за съжаление в глобална ситуация на остри конфликти, кризи и противопоставяне. Но както заяви председателят на МОК г-н Томас Бах, в момента Олимпийските игри са единственото събитие, което може да обедини света", подчерта той.

"Снощи беше знаменателно събитие, защото множество правителствени и държавни ръководители от целия свят, ръководители на международни организации като ООН, ЮНЕСКО, СЗО, застанаха зад Парижкото споразумение за спорт и устойчиво развитие", изтъкна държавният глава. 

"Олимпийските игри в момента не мога да донесат мир. Но те работят така, че да се изгражда култура за мир. Аз се надявам, че с всяка олимпиада светът ще става все по-мирен", заяви той.