Радев с важно обещание пред президента на Черна гора

Президентите изразиха надежда, че в скоро време ще се събере съвместната икономическа комисия, която да отвори нови хоризонти за сътрудничество между бизнеса на двете държави

България подкрепя европейската интеграция на Черна гора. Това потвърди президентът Румен Радев.

Той е на официално посещение там по покана на своя колега Мило Джуканович. Двамата президенти са единодушни, че е от ключово значение да има добра свързаност между страните от региона.

България и Черна гора споделят общото виждане, че европейската перспектива за Югоизточна Европа е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет на региона.

"Тук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна към Черна гора в нейния европейски път. Мога да споделя със задоволство, че Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС и със задоволство ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство.

Високата подкрепа на черногорските граждани за членството в ЕС е най-сигурният гарант за успеха по този път и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на европейската интеграция", заяви Румен Радев, цитиран от БНТ.

България е готова да помага с натрупания опит по пътя към Брюксел.

"България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпроси не само в процеса на присъединяване, но и след това - за пълноценната интеграция в ЕС", заяви Радев.

"Ценим подкрепата, която България оказва на Черна гора в различните етапи от нашия преговорите процес за членство в ЕС. България е споделяла и споделя проблемите, с които се е сблъсквала", каза Мило Джуканович, президент на Черна гора.

Най-голямата инвестиция за мира и стабилността в Европа е интеграцията на Западните Балкани, подчерта Мило Джуканович. Общо е мнението, че в условията на кризи, в които живеем, залогът за успех е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона.

"Обсъдихме с президента Джуканович колко важно е нашите две страни да поемат своята роля и отговорност, бидейки от двата края на предизвикателния балкански регион. Да градим устойчиви връзки и сътрудничество, защото ако ние доказваме всеки ден, че бидейки на двата края на Балканския полуостров, ние можем да постигаме успехи в нашето сътрудничество, това означава, че всички държави от региона, въпреки предизвикателствата, могат да го правят", заяви Румен Радев.

Радев и Джукатович вярват, че регионалната свързаност е от ключово значение. "Да подобрим шосейна свързаност, въздушни връзки между нашите страни, дигитална свързаност, за да можем да разгърнем най-важното – обмена на хора, на проекти, капитали, инициативи между нашите две страни. Убеден съм, че при една по-добра свързаност ще имаме много бързо и то сериозни резултати в туризма, в икономиката и особено важно в образованието", заяви Румен Радев.

Президентите изразиха надежда, че в скоро време ще се събере съвместната икономическа комисия, която да отвори нови хоризонти за сътрудничество между бизнеса на двете държави.