Всички социални придобивки, на които се радваме днес, са извоювани с воля и усилия на няколко поколения. Войната е най-зловещият враг. Тази година посрещаме празника докато в сърцето на Европа отекват експлозии.

България понася косвени щети от войната в енергетиката и икономиката. Това заяви в обръщението си към нацията по повод международния ден на труда 1 май президентът Румен Радев.

"Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световен е реален. Нашите домове могат да станат жертва на тази ескалация.

Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка – да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите, такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора е стоката, с която се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтени хора", подчерта той. 

"В тези времена на изпитания наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасени от този брутален братоубийствен конфликт. Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането във войната, да не се подаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие, да не допуснем страстите от войната да се принесат у нас, да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба", каза още президентът. 

Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред”, категоричен бе държавния глава.