Ради Найденов скочи срещу своите! Външният министър е смутен заради законопроекта за гласуването в чужбина

Външният министър Ради Найденов демонстрира, че не е възхитен от законопроекта на правосъдното министерство за въвеждане на 3-месечна уседналост на вота в чужбина. И индиректно си каза, че е против въвеждането на ограничението за сънародниците ни зад граница, информира Канал3.

"Аз искам начинът да е лесен, да е достъпен за много граждани. Всеки, който е български гражданин, има равни права пред закона", отсече Ради Найденов.

В опит да се измъкне от неудобството, той каза на медиите, че не е запознат, всеки можел да си обсъжда идея, като видел документа, министерството му щяло да си даде становището.

На директно зададения въпрос какво мисли за въвеждане на уседналостта, Ради Найденов даде да се разбере, че е против.

"Това, което аз смятам и много пъти съм го казвал, е, че трябва да се улесни начинът на гласуване на българските граждани навсякъде - не само в чужбина, но и в страната. Лично аз съм привърженик, въпреки всичките минуси, на един съвременен начин на гласуване по електронен път", коментира външният министър.

"Прочел съм го това нещо, но в средствата за масово осведомяване, затова не го коментирам, не е документ, който да разглеждам и да дадем позиция. Но пак казвам - това, което аз мисля, че е правилно, е да се оптимизира, да се осъвремени начинът, по който се гласува. В момента струва много пари, прави се по един трудоемък начин, ангажират се много хора с организацията на изборите в чужбина", добави Найденов.