Откривам първото заседание на 48-ото Народното събрание (НС). Предвид посребрялата ми коса, на мен се падна честта да открия това Народно събрание. Живях дълго, видях много и още търся отговора. С тези думи Вежди Рашидов, доайенът на 48-ото НС, откри новия парламент. 

"Седя пред вас и си спомням как като малко момче исках да изуча света. Помня началото с дългата коса и порива на младостта. Спомням си унижението и смяната на имената. Спомням си и революцията. Мразовитата зима на 97-ма година, когато носихме чай по барикадите. Спомням си великата стачка. Спомням си радостта, сполуките и неволите. Спомням си.

Защо ви разказвам всичко това? Защото мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени. През тези години променихме страната си. Променяхме правила и градихме основи. Едни помним, но много други не познаваме. Едни стоят още пред нас, а други не бива да забравяме. Допуснахме грешки и преживяхме немалко несгоди.

Сега стоим тук всички заедно след поредната тежка кампания. Едни чегъртани, други обидени, трети забравени, четвърти поругавани и пети - анатемосвани. Потопихме се в реки от речи, опорки, заклинания. Заляхме всичко с обиди и причинихме страдания. Агресията ражда само агресия. Знам, че потънали в кризи и ежедневни проблеми, често губим посоката си. 

Питам се: "Така до кога"? Моля ви, мислете. Нека, когато се изправяме един срещу друг на тази висока трибуна, припомням, че всеки има живот, достойнство и близки. Зад всеки от нас стоят хиляди хора. Нека спорим, но да не се обиждаме. Нека се борим, но да не се убиваме. За успеха е нужна енергия. Знам ,че са него е нужен и опитът. Моля ви, мислете. Знам, че всички сме различни. Знам, че партиите са различни. Само от нас зависи какво ще сътворим. 

В заключение на тези слова ви моля за смирение, разум и помирение. И пак ви моля, колеги, мислете. 

На добър час и нека Бог да пази България", каза още той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!