Рашидов с първи думи след провала на депутатите да изберат шеф на НС

Предложих тази вечер да седнат, да поразмислят, защото не е толкова просто да абдикираш от съдбата на цял народ, ГЕРБ не може повече да прави компромиси, няма да изтегли Росен Желязков, каза още доайенът на 48-ия парламент

Личното его, лошото поведение, незачитане на интересите на едно общество води до това, хората да си мерят личните характери. Това е най-вреднмото нещо за една политика. 

Това заяви в ефира на БНТ доайенът на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов след каскадата от неуспешни опити депутатите да изберат председател на парламента. 

Безпрецедентно: Ето какво се случи след поредното гласуване за шеф на НС БЛИЦ TV

"Предложих тази вечер да седнат, да поразмислят, защото не е толкова просто да абдикираш от съдбата на цял народ. Такъв ни е народа, една палитра от много цветове. Трябва да седнем всички заедно и да направим от тези цветове един хубав шедьовър", коментира още Рашидов. 

По думите му днес са се изпълнили много неща. "Имаше неуважение към народа. Минахме и конституцията, като една отворена книга, която има само задна и предна корици,  без да влезем в нейното съдържание. Тя е изцяло изградена да защитава интереса на народа. Освен един двама ,колко пъти чуха думата народ. Това е нашия народ, едни млади, други стари, трети на средна възраст. Едни червени , други сини. Друг народ ние нямаме", продължи депутатът от ГЕРБ. 

На въпроса какво може да следва занапред след днешния провал, Рашидов каза: "Каквото повелява конституцията. Ако не може да се сглоби това нещо, отиваме на нови избори, но това не е добре за хората и не бива да стане. За политиците все тая, но за народа и хората не е добре. Надявам се, че народа, като го притисне глада и студа, ще изгонят всички и ще направят нова кръгла маса". 

"Разбира се, че недоволството ще дойде. Какво да кажа? Няма нищо друго освен да си мерим инатлъка", добави той, коментирайки съобщението, което получи от Христо Мутафчиев, в което актьорът му каза, че хора с тояги ще дойдат пред парламента. 

Също така Рашидов изключи възможността ГЕРБ да изтегли своя кандидат за шеф на НС в името на компромиса. 

"Защо трябва най-голямата и печеливша партия да се изтегля. ГЕРБ от отстъпки отиде в опозиция. Редно е който е победител да му се представи тази възможност. За да отстъпва само ГЕРБ, а всички ...?! Това не е нормално. ГЕРБ си има своя представител", отсече Рашидов. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук