Райчев посочи най-големия кусур на сегашните политици

Политикът има задължение в криза да е адекватен, а аз не виждам нашите политици адекватни за криза, смята той

Много се шуми около Американското посолство, но трябва да кажа, че те не правят нещо лошо. Нашите съюзници се безпокоят за нещо, което е реално опасно за България, а именно - да изпаднем в много месечна криза.

Това каза в ефира на БНТ социологът и политически анализатор Андрей Райчев.

"България е изправена пред изискване от своите политици да направят нещо. Западът отлично разбира това. Имаме световна инфлация. Напечатахме много пари покрай вируса и имаме да изплатим тези пари", обясни той.

Той прогнозира голям икономически срив в Европа. Войната е също важен фактор - не се знае докога, накъде, нито как ще продължи.

"Всичко това изисква България да е стабилна, изисква се консенсус между нашите управляващи. Вместо това, обаче, виждаме поляризация и неспособност да направят правителство. Политикът има задължение в криза да е адекватен, а аз не виждам нашите политици адекватни за криза.", смята той.

От друга страна, ако бъде направено правителство със същите 4 партии, политиците ще се опитат без да се променят, да направят нещо, допълни той.

Райчев определи като позитивна позицията на президента Радев. Според него поведението на "Продължаваме промяната" е разбираемо, след като са възникнали като центристка формация и са сглобили "четири несглобяеми неща - БСП с ДБ, плюс Трифонов с неговия личен маниер".

Според Райчев от пролетта на тази година "Продължаваме промяната" са започнали да вървят вдясно и в момента са дясната партия в България и навлязоха в полето на "Демократична България". Той допълни, че е по-вероятно двете формации да се съюзят.

Райчев подчерта, че социолозите не мерят ръст на "Възраждане", защото офертата им е много радикална.

"Дълбоко съм убеден, че българинът не желае втори 10 ноември." - изтъкна той.

Социологът каза още, че шансовете за правителство са 50:50.