Не обсъждахме въпроса за ПРО днес, заяви на съвместната си пресконференция с българския външен министър Ивайло Калфин държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс, която днес е на официална визита в България.
Райс отбеляза по повод факта, че България остава извън американската програма за противоракетна отбрана, че България е член на НАТО и припомни, че Алиансът в Букурещ излезе с много силна декларация в подкрепа на ПРО предвид заплахите на 21 век. САЩ продължава да работи за подобряване международната защита и усилията в тази област да се координират и интегрират в рамките на НАТО. Има една обща архитектура по този проблем. България участва в тези дискусии посредством членството си в НАТО, заяви Райс. Тя отбеляза, че силната реакция на Русия срещу подписаното вчера между САЩ и Чехия споразумение за ПРО е била очаквана и разочароваща. Надявам се Русия да оцени реалистично самите заплахи, например, че Иран разработва далекобойни оръжия и това засяга и тях. Що се отнася до отношенията Русия-САЩ, ние си сътрудничим добре по редица въпроси, също така САЩ подкрепя присъединяването на Русия към СТО. Отношенията ни са комплицирани, защото когато са толкова многостранни винаги те включват елементи както на сътрудничество, така и на конфликт, заяви Райс.

Относно тестваната нова ракета от Иран по-рано днес, държавният секретар на САЩ заяви: Считам, че заплаха в никакъв случай не е въображаема. Има хора, които казват, че не следва да се изгражда ядрена защита спрямо иранските ракети – на тях им препоръчвам да говорят с Иран. Далекобойността на тези ракети е доказана. Време е иранците да престанат да нарушават своите задължения към Съвета за сигурност на ООН, заяви Райс.

Относно отпадането на визите за български граждани за САЩ, Кондолиза Райс каза, че очаква да се продължи работата по този въпрос. Тя обаче заяви, че не може да се ангажира с конкретен срок за сключване на споразумение за визите, защото това до голяма степен зависи от проблеми като биометричните паспорти на българите, но САЩ са ангажирани с пътната карта. Ние работим с България за проследяването на определените индикатори. Нашият президент счита, че трябва да имаме по-добри възможности за нашите съюзници в Централна и Източна Европа и работим по това, отбеляза още Кондолиза Райс.

Американският държавен секретар заяви още, че отдава голямо значение на енергийната сигурност и сътрудничество и очаква тези дискусии да продължат. Тя нарече България добър приятел, с когото САЩ споделя отговорности и ценности в Ирак, Афганистан и Западните Балкани. Аз съм изключително впечатлена от видяното в София, София преживява един бум, има много повече американски инвестиции, което се дължи на добрите решения на българското правителство, заяви още американският държавен секретар.

Много са точките, по които ние работим - Западните Балкани, ситуацията в Косово, придвижването на Македония към НАТО и ЕС, Черноморското сътрудничество, необходимостта от активен диалог със страните от Кавказ, Централна Азия – по тези въпроси със САЩ имаме активен диалог и общи позиции, каза след срещата българският външен министър Ивайло Калфин. Той отбеляза, че България подкрепя следващата стъпка с разширяването на НАТО с Украйна и Грузия, както и че с Кондолиза Райс са констатирали отлично сътрудничество между България и САЩ. /БЛИЦ