Готов съм да дам ясната си подкрепа – политическа, логистична и организационна, за подхода през последните месеци на Прокуратурата, ДАНС, МВР и всички ангажирани в борбата с организираната престъпност институции по отношение на натиска върху знакови за обществото престъпни фигури. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на среща с ръководството на Прокуратурата, инициирана от главния прокурор Борис Велчев. Имате пълната ми лична подкрепа, в т.ч. и публична, за ефективната ви работа, подчерта министър-председателят пред главния прокурор.
Натискът върху престъпността в България трябва и ще бъде повсеместен, системен и от различни посоки, бяха единодушни премиерът и главният прокурор Борис Велчев. При това е необходимо пълно сътрудничество и взаимодействие между МВР, ДАНС, Прокуратурата, митническите власти и всички институции, ангажирани в борбата с организираната престъпност и корупцията, бе подчертано още по време на срещата. Премиерът Сергей Станишев ще инициира срещи между всички институции в тази посока, за да има пълно взаимодействие, в т.ч. и чрез сформирането на ефективни съвместни екипи на ангажираните в борбата срещу престъпността звена. Той бе категоричен, че е необходимо да се създават съвместни екипи и да има пълна ангажираност на ръководствата на всички институции за оказване на системен натиск върху престъпните групировки у нас.

По думите на министър-председателя, акцията в Дупница е факт, който показва ясната воля на държавата и тези действия трябва да продължат. При това може да разчитате на моята лична ангажираност, подчерта премиерът по време на разговора си с главния прокурор. Трябва да бъдат положени максимални усилия, необходими са реални и видими резултати, категоричен бе министър-председателят.

За нов тип политика в борбата с организираната престъпност и корупцията и за мобилизация на цялата държава се обяви главният прокурор Борис Велчев по време на срещата. Според него това не може да се случи без тясното сътрудничество между всички институции и звена за борба с организираната престъпност и корупцията, в т.ч. МВР, ДАНС и Националната агенция по приходите, митническите власти и други. Има много какво да се свърши още, но през последните месеци бе извършена страшно много работа, посочи той пред премиера Сергей Станишев. В Дупница ясно бе прокарана разделителната линия между държавата и престъпниците и те трябва ясно да бъдат посочени, изтъкна пред премиера главният прокурор. 

По неговите думи, въпреки упреците за показност, акциите от типа на тази в Дупница създават подходяща среда за системно противодействие на организираната престъпност. Ако това се прави достатъчно последователно, можем да накараме гражданите да сътрудничат на държавата в борбата с организираната престъпност, подчерта още главният прокурор. Трябва да се създаде ясна атмосфера, че не се симулира дейност, категоричен бе той.

Повече от половината престъпни групи, които бяха набелязани в края на миналата година, вече са преустановили дейността си, информира премиера главният прокурор. За това обаче не се говори достатъчно и трябва да бъдат предприети мерки за публичност на резултатите от борбата с организираната престъпност и корупцията, единодушни бяха премиерът Сергей Станишев и Борис Велчев. Главният прокурор посочи още, че дълго време престъпните групировки у нас са действали безнаказано и това прави работата много трудна. По думите на главния прокурор, става дума наистина за много малък брой хора, които обаче са установили сериозни контакти през годините. Тези хора трябва да бъдат подложени на тотален натиск по всички направления, подчерта още Борис Велчев пред премиера Сергей Станишев.

38 случаи на корупция, от които седем по високите етажи на властта, са отчели в Брюксел главният прокурор Борис Велчев и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. По отношение на борбата с корупцията Велчев бе категоричен, че усилията трябва да систематични и да имат повече от едно проявление. Едновременно с това не трябва да спира процесът на събиране на доказателства, защото подобен натиск прави престъпните групи уязвими, кара ги да правят грешки и да излязат на светло. Все още има системни слабости в контролните органи, отговорни за усвояването на средствата от еврофондовете, каза още главният прокурор. Според него не трябва да бъде подценявана корупцията на по-слабо забележимите ниски и средни равнища. Там се случва истинската корупция, подчерта той.

По време на срещата на премиера с ръководството на Прокуратурата бяха обменени и мнения по необходимостта от по-ефективна комуникация с европейските институции. Премиерът подчерта, че страната ни се оценява по съвсем различни критерии от останалите нови страни-членки на ЕС и това създава много трудности. Трябва по-ефективно да информираме българското общество и европейските институции за резултатите на страната ни в борбата с организираната престъпност и корупцията, бе общото мнение на премиера Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев. /БЛИЦ