Депутатите от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” продължиха със саботирането работата на Народното събрание и отпорът им срещу мнозинството за връщането на хартиената бюлетина стана виден при блокирането на избора на съставите на парламентарните комисии, пише Труд.

От “Промяната” и “Демократична България” в прав текст заявили на депутатите от БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС, че ще направят всичко възможно Изборният кодекс да не се променя и смесено гласуване с хартиени бюлетини и машини да не се допусне.

Така спорът се пренесъл в разпределянето на председателските места в парламентарните комисии и започнаха нови совалки заради претенции от страна на “Промяната”.

Поредното зацикляне на парламента около гласуването на постоянните комисии отново постави на дневен ред ще имат ли време депутатите да разгледат поне поправките в Изборния кодекс, но от БСП този път са категорични, че няма да се поддадат на натиск от страна на “Промяната” и предложението им за хартиената бюлетина.

В крайна сметка в сряда депутатите успяха да гласуват само състава на бюджетната комисия, на която председател стана бившият финансов министър и сега депутат от ДПС доц. Петър Чобанов.

Още сутринта беше решено и да има нова постоянна комисия по конституционни въпроси, а председателят на парламента Вежди Рашидов изчете списък с 14 държавни органи, в които трябва да се проведе избор на членове от парламента заради изтекъл мандат.

Става дума за институции като БНБ, Сметната палата, НОИ, Конституционния съд и др.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук