Продължават да излизат нови имена в започналия да се формира редовен кабинет, който ще бъде оглавен от Кирил Петков. От осведомени за хода на преговорите източници БЛИЦ научи, че човек от квотата на БСП ще оглави ключовото Министерство на земеделието и това е Явор Гечев. 
 

Той беше назначен в края на май т.г. за заместник-министър на земеделието, храните и горите със заповед на премиера Стефан Янев. 

Същият пост Гечев заемаше в периода юли 2013 г. – август 2014 г., след което работи в частния сектор, а от юни 2016 г. до настоящия момент е председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном. Владее руски и английски език.

През 2001 г. завършва Аграрен университет Пловдив. Магистър е по Растителна защита. Има няколко специализации - Финансов мениджмънт, Публични политики и Политически мениджмънт в Нов Български университет, Българско училище за политика и Съвета на Европа /Страсбург/.

Първите осем години от професионалната му биография са на земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавен фонд „Земеделие“, като стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив.

От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. Ръководи младежите на БСП. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните.

Под негово управление са Програмата за развитие на селските райони, ДФ „Земеделие“, Българската агенция за безопасност на храните, както и ресорите Земеделие, Животновъдство, Растителна защита, работата с Браншовите организации и международната дейност на министерството.

Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г.