Различия в управляващата коалиция за ключови мерки срещу инфлацията. Преди коалиционния съвет тази вечер управляващите партии имат разминавания по пакета антиинфлационни мерки. От БСП заявиха, че ще настояват за увеличение на минималната заплата на 760 лв. и за 0% ДДС на хляба.

За "Демократична България" основно искане е два пъти да се намали лихвата за забавени плащания, а от "Има такъв народ" настояват за 5% ДДС за български плодове и зеленчуци и 25% необлагаем минимум от средната работна заплата, съобщава bTV.

„Това, за което ще настояваме, е 0% за хляб и хлебни произведения. Поне да гарантираме понижението на цената на хляба и хлебните произведения на 0% ставка ДДС“, заяви Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП.

„Ако мислим въобще за диференцирани ставки по ДДС, най-умното е да въведем такива от 9% за парното, газа и електроенергията“, каза Мартин Димитров от „Демократична България“.

Във връзка с вчерашния пост на Слави Трифонов във „Фейсбук“, в който той заяви, че диалогът в коалицията бил нарушен, коалиционните партньори отвърнаха, че не намират причина за острата реакция на лидера на "Има такъв народ". От левицата дори посочват, че диалогът в последните седмици се е подобрил.

Коалиционният съвет се очаква да започне в 20 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ