Разпалва се нов балкански конфликт заради „мини Шенген“

Косовският премиер Албин Курти недоволен от сътрудничеството между Белград и Тирана

Белград. Инициативата „мини Шенген“ не само отвори пространство за сътрудничество между Албания, Северна Македония и Сърбия, но и тлеещ конфликт между албанския премиер Еди Рама и косовския премиер Албин Курти в борбата за всеалбански лидер в региона, за какъвто министър-председателят на Косово претендира,  предаде focus-news.net, позовавайки се на публикации в сръбски медии. 

Споразумението, подписано от Рама със Сърбия и Северна Македония, дойде „дюшеш“ за Курти, тъй като сега той смята, че има доказателства, че Рама се обръща към изток и Белград и че в такава ситуация той може да бъде лидер на албанската общност в региона, обяснява изданието.

В тази връзка пред албанското посолство в Прищина се проведоха поредица от малки протести, на които беше изразено несъгласие с инициативата на премиера на Албания Еди Рама за създаването на т.нар. „Отворени Балкани“ с център Белград.

Пенсионираният дипломат Зоран Миливоевич припомня, че съперничеството между Рама и Курти датира от по-рано и че сега Курти е засилил дейността си, тъй като, както посочва, през есента го очакват много важни местни избори в Косово.

„Още преди изборите в Албания, последните, на които Рама спечели, беше ясно, че има различия в политическите нагласи и подходи между Движение „Самоопределение“ на Курти, участвало в тези избори, и партията на Рама, но и между тях лично“, заявява Миливоевич.

Той добавя, че Курти се е опитал да пробие на изборите в рамките на албанската политическа общност с идеята, че от тази позиция той ще може бавно да заеме мястото на лидера на албанците в региона.

„Те обаче са стратегически и идеологически много различни и участието на Курти в тези избори не беше добре дошло, въпреки че не мина добре при тях. Рама е прагматичен политик и по някакъв начин води рационална политика, която отговаря на нуждите на региона, но и на ЕС. Мисля, че тази политика има и подкрепата на Запада, който е своеобразен спонсор на Албания“, смята Миливоевич.

Курти, от друга страна, добавя Миливоевич, води ирационална политика и играе картата на крайния албански национализъм, особено що се отнася до Сърбия, с надеждата, че албанските екстремисти в региона ще го подкрепят за отстраняването на Рама от „трона“, смята сръбският коментатор.

„В този смисъл той и „Самоопределение“ осигуряват политическо сближаване и платформа за тяхната вътрешна позиция. Това става все по-ясно изразено, особено след убедителната победа на Еди Рама на изборите в Албания. Това, което се случва сега по линията Тирана-Скопие-Белград, не радва Курти и последицата от това е проява, която се провежда под формата на мини протест, придружен не само от недоволство от споразумението, но и от противопоставянето на диалога Белград-Прищина, отбелязва Миливоевич.

Всичко това, казва Миливоевич, може да бъде част от представянето на Курти за избирателите, тоест определена целева група, която вярва, че Курти води правилната политика.

„Реакцията на поддръжниците на политиката на Курти е не само израз на политиката на „Самоопределение“, но и обслужва нуждите на този националистически подход. Мисля, че конфликтът между Курти и Рама ще продължи и няма да има сериозно сътрудничество, особено след ясното съобщение на Рама от Скопие, че Албания остава в позицията на сътрудничество в региона“ казва сръбският анализатор.

Фактът, че Рама многократно е посочвал, че Косово е част от Албания, а стратегическата цел на Курти е да, както обяснява Миливоевич, Косово да се обедини с Албания, което означава, че техните стремежи са еднакви, с разликата в подхода за постигане на тази цел. Коментаторът отбелязва, че Рама чака влизането на Албания в ЕС, докато Курти иска да използва тази идея за своя малък политически точки.

Иначе протестът пред албанското посолство в Прищина заради „мини Шенген“ се проведе от организацията Движение за демокрация като символична акция срещу тази инициатива.