Разработката “Лиани” е поискана от прокуратурата едва преди три дни. Това е заявил пред комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента министър Михаил Миков, съобщи председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов след заседанието на комисията, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
По разработката “Лиани” дори е имало осъден, каза Бакалов, но това не е коментирано на днешното заседание на комисията. На въпрос дали осъденият е работил в министерство, Бакалов заяви: “Топло”.

От самата разработка са извадени материали, от които се е получила втора разработка, разясни депутатът от ОДС. Според него само справка от “Лиани” е преместена от ГДБОП в НСС. Имало е период, в който разработката “Лиани” е временно прекратена, като тази година тя е била подновена, поясни Бакалов.

Според участници в днешното заседание на комисията има политически чадър над Ахмед Доган и ДПС и корупционните им практики. Въпросът за това дали има корупционни практики за финансиране на ДПС е поставен още през април, като до ден-днешен не е намерен отговор, каза Атанас Атанасов от ДСБ. Това, че предсмъртното писмо на Ахмед Емин е в ръцете на Доган, означава, че то не би трябвало да бъде използвано като доказателство, смята Атанасов. Според него Михаил Миков е дошъл неподготвен на днешното заседание. Той заявил, че подчинени са му казали за разработката “Лиани”. Самият министър на вътрешните работи определил разработката като “онова оперативно дело с екзотичното наименование”. Атанас Атанасов дори обвини прокуратурата и МВР, че прикриват факти по случая. На днешното заседание Миков изразил становище, че не би трябвало МВР да се занимава с корупцията по високите етажи. 

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков отказа да коментира секретната информация, която се е обсъждала в комисията. “МВР не се занимава нито със законното, нито с незаконното финансиране на партии”, каза Миков. Той заяви, че до него не са стигнали сигнали за незаконно финансиране на ДПС.
“Всяка информация за незаконно финансиране трябва да се знае от обществото”, каза още Миков. Сбърканата цифра в предсмъртното писмо на Ахмед Емин изтекла през медиите, някой го е внушил и това било част от политическата борба след трагедията, заяви ръководителят на МВР.
Милан Николов, БЛИЦ