"Германия като мафиотска държава" е заглавието на новата книга на германския разследващ журналист Юрген Рот, който разбуни духовете и в България с разследванията си за връзките между политика и организирана престъпност.
Новата книга на Рот на издателство Айхборн пресе е от вчера на книжния пазар в Германия. По този повод Дойче веле потърси автора за разговор. С него се свърза Емилиян Лилов.
Книгата "Германия като мафиотска държава" търси отговор на въпросите за влиянието и структурите на различните мафиотски организации, били те с италиански, руски или германски корени, каква е тяхната власт и колко силно са успели те да проникнат в политиката и икономиката на страната. На пръв поглед въпросът изглежда с понижена трудност, защото много хора смятат, че в Германия или няма мафия, или ако има - то значението й не бива да се надценява. С такъв въпрос започва и разговорът с Юрген Рот.
Класически мафиотски структури и в Германия
"Разбира се, че в Германия има мафия, така както тя съществува и в Италия, в България или в страните от бившия Съветски съюз. Само дето мафията в Германия носи други имена. Макар всъщност отново да става дума за престъпни организации с италиански, руски или германски корени, това са си класически мафиотски структури", казва германският разследващ журналист. А какво го е накарало да напише тази книга?
"Написах я, защото обикновено се твърди, че мафията не е тук при нас, а в чужбина, или че нашенската мафия е напълно безобидна. Свикнали сме да приемаме, че в Германия полицията и съдебната система си вършат работата, че няма корупция или връзкарство, че за мафия тук няма почва и т.н. Ние живеем в един глобализиран свят, в който има престъпност и в никой случай Германия не се вписва в ролята на невинната мома."
Книгата на Рот "Новите демони" хвърля светлина върху връзките на политиката с организираната престъпност. Къде положението с мафиотските структури е по-тежко, по-сериозно - в България или в Германия?
Корумпирана съдебна система
"Разбира се в България, защото там има проблем с функционирането на правовата държава. Съдебната система в България е повече или по-малко корумпирана, а полицията не само че не е в състояние да се справи с организираната престъпност, на нея й липсва волята за това. В същото време престъпните структури са пуснали корени в държавните институции, и се ползват с тяхната подкрепа. Тоест, има съществена разлика между двете страни."
След представянето на книгата в България бившият вътрешен министър Румен Петков заведе съдебно дело срещу Юрген Рот. Приема ли германският журналист това на сериозно?
"Разбира се, че гледам сериозно на това, както приемам насериозно и самия г-н Петков. Но до този момент не съм прочел, нито съм видял, нито съм чул нещо за това как върви този процес", казва Рот. Но ако бъде призован от български съд, ще отиде ли той в България, за да се яви като обвиняем в съдебната зала?
"Това още не мога да кажа. Ще зависи от това дали ще бъде гарантирана сигурността ми. Най-вероятно решението ще бъде взето спонтанно." /БЛИЦ