Разцеплението във "Величие": Марков контрира Ивелин Михайлов, ще има ли изключени депутати

Гласуването с ГЕРБ и ДПС било за "сервизно решение" и от това не могат да се правят генерални изводи, обясни той

Депутати от "Величие" няма да бъдат изключвани от парламентарната група на партията без доказателства, че са купени. Това заяви основателят на партия "Величие" Николай Марков в YouTube предаването "Контракоментар" на Асен Генов. 

Думите му са по повод изказването на съоснователя на партията Ивелин Михайлов, че 5-6 души от депутатите на формацията могат да бъдат изключени, защото са гласували заедно с ГЕРБ и ДПС. Това би довело до разпадане на парламентарната група.

"Михайлов е член на партията, как да изключва, кой да изключва?", попита той Марков. Според него няма начин "обикновен член на партия" да изключва депутати.

"Може би го е казал в някакво емоционално състояние", предположи той. 

По думите му Михайлов няма доказателства, че парламентарната група или хора от нея са купени. Марков лично го е питал.

"Ако реакцията му е обоснована, трябва да е на конкретни факти, а не кой какво е сънувал снощи. Ако има доказателства, да ги даде. Не може да се говори по този начин", каза още Марков.

"Той е чистосърдечен човек, абсолютно истински и пълнокръвен. Той реагира емоционално", обясни той по адрес на Михайлов. 

Гласуването с ГЕРБ и ДПС било за "сервизно решение" - създаването на комисия, която да потвърди правилника за създаване на Народното събрание, и от това не може да се правят генерални изводи. "Това е много обидно за депутатите, за тези, които са ни подкрепили, и за мен като председател", посочи Марков.

На въпрос дали "Величие" остава на позицията си, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС, Марков отговори: "Вероятно, нека да видим как ще се развият ситуациите". "Ние не искаме да се държим като ИТН, които смятат, че е привилегия на малкия да управлява големите", заяви той. 

По думите му, от него е търсена подкрепа за председател на Народното събрание, като му е било намеквано, че за него ще бъдат пуснати записи. "Казах на тези, които ми ги представиха, че мога да рискувам с тези неща и да ги пуснат ако искат, аз ще взема решение, както да направя, защото знам кой е човекът, който ги е търгувал тези неща", посочи той.
 

Марков изтъкна, че има неща, които Михайлов не знае, тъй като те текат по други информационни канали - например в парламента.

Според Марков, медиите прибързано са обявили Ивелин Михайлов за идеолог на "Величие".

"Формирането на основните тези (на партията) е направено от мен. Г-н Михайлов, въпреки моите настоявания да влезе в политиката, той отказа. Аз настоявах може би повече от 3-4 седмици преди да започне предизборната кампания. Той отказа, каза, че ще си остане обикновен член и иска да представлява бизнеса, т.е. той да се занимава с предприемачество. Сподели ми, че той не разбира от политика", разкри Марков.

Той определи "Величие" като християндемократическа формация.