На конгрес Българската социалистическа партия (БСП) ще реши дали Корнелия Нинова да остане лидер на партията. 50-ият конгрес ще обсъжда и резултатите от изборите.

БЛИЦ припомня, че Корнелия Нинова подаде оставка от поста лидер на БСП след като излязоха резултатите от парламентарните избори на 14 ноември. Тогава тя каза, че поема отговорността за загубата. Но към момента БСП е част от управляващото мнозинство. А Нинова – вицепремиер и министър.

Политологът Юрий Асланов каза, че вече има призиви от различни организации в страната Нинова да оттегли оставката си. Това вече се е случвало на конгреса през 2019 година.

Оставката може и да не бъде приета. Тогава ще отпадне и изборът на нов лидер.  

„Без да се реши лидерският проблем, който касае стила и метода на ръководството, наложено от Нинова няма шансове да се реши нито един от големите въпроси“, каза Юрий Асланов, цитиран от БНР.

Крум Зарков е единственият заявил, че иска да оглави левицата. И той и Нинова са за това изборът да е пряк -  от членовете на БСП, а не на делегати от конгреса. Единствено Нинова обаче е получавала подкрепа при тези условия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!