Имам само един офис, който се намира на бул "Александър Стамболийски". Другият офис е на счетоводителят, който в момента обслужва белгийски дружества. На "Парчевич" не съм имал офис никога". 

Това заяви в ефира на bTV Настимир Ананиев, депутат от групата на ПП-ДБ.

БЛИЦ припомня, че по-рано се проведе спецакция в офиси в центъра на София, свързани с политика. От прокуратурата съобщиха, че изпълняват европейска заповед.

"Иззети са на три юридически лица документи, които ние не обслужваме, един от април 2021, другият от януари 2022 година. Ние сме ги обслужвали дотогава счетоводно и административно правно тези клиенти, но после не ги обслужваме", оправда се Ананиев. 

"Европейската заповед за разследване е от преди 8 месеца. А в закона пише, че действия по нея трябва да се предприемат до 90 дни. Интересно защо 8 месеца не са предприети такива действия", прозря конспирация той. 

"Януари се изисква от прокуратурата пред градския съд да се даде разрешение за претърсване на двата офиса. Съдът отказва да даде разрешение за моя офис. Прокуратурата отива за втори път при друг съдия, който разрешава това, което днес видяхме. А какво видяхме? Навсякъде моето име и много жандармерия и то само заради едни документи", заяви депутатът. 

Ние многократно сме доставяли документи. Обикновено се праща писмо. Цялата тази показност показа за какво говорим. Под булото на европейската заповед за разследване се опитват различни хора политически да отстрелват опоненти, какъвто се явявам аз", започна да се съжалява Ананиев. 

Според него всичко е просто внушение. Той пренебрегна факта, че има европейска заповед за претърсването, а по-скоро се оправда, че е нарочен.

Цветанка Ризова обаче не се посвени да задава неудобни въпроси:

"Ама нашата прокуратура работи по европейска заповед за ваши клиенти, занимаващи се с пране на пари, наркотици и прочие. Как тази фирма точно до вашия офис стигна", запита тя:

"Ние сме обслужвали различни хора - холандци, англичани. Аз съм живял в Ирландия и първите ми клиенти бяха там. Когато влезеш в този кръг и общност, тогава намираш и хора, с които правиш бизнес и им предлагам услуги", отговори той.

Той заяви, че не знае каква е основната дейност на тези фирми, а това учуди Ризова:

"Ама вие вече не сте проверили ли", запита шокирано тя.

"По-късно ще разбера. Информираха ме просто за имената на фирмите", оправда се пак той.

По думите му тези фирми може да са се занимавали с дейност както в България, така и с такава в ЕС. 

"Трябваше вече да знаете с какво са се занимавали. Беше важно като идвате тук да говорите, да сте проверили", укори го пак Ризова.

Той опита да вземе думата от водещата, като я надвикваше през цялото време, опитвайки се да наложи тезата си, че става въпрос за политическа бухалка срещу него. Според него ударът има общо и с това, че е част от комисията за Нотариуса.

"Нали се борехте за реформа, махнахте Гешев, дойде доброто. Сега защо не сте щастливи. От вашите казваха, че добре се справя съдебната система вече, какво стана", закова го пак водещата. 

Той пък отвърна, че реформата просто още не е сила.

"Разбирам патоса ви, ама няма да стане така, както се случва", контрира го тя и отново върна фокуса към темата:

"Счетоводителят ви не видя ли, че има неща, които не съответстват на законите", запита Ризова. 

Ананиев пък заяви, че счетоводителката му е добра и едва ли е скрила, ако е имало нередност. Той започна да заеква на въпрос чии е офисът на "Парчевич", където днес течеше една то спецоперациите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук