Министърът на външните работи Екатерина Захариева и вътрешният министър Младен Маринов пристигнаха на спешната среща, която министър-председателят свика в Министерски съвет. Както БЛИЦ съобщи, съвещанието е във връзка с атентата в Нова Зеландия и цели да изясни връзката на стрелеца със страната ни.

При премиера са и шефовете на ДАНС, на разузнаването, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски. На срещата присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. 




Както БЛИЦ съобщи, пълнителите на автомата, който австралиецът Брентън Тарант изстреля по две джамии и уби 49 души, са изписани с имена и дати от исторически събития, част от които свързани с българската история.  Тарант е оставил манифест от 73 страници, в който обяснява какви са причините за действията му.

Той заявява, че отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност - като кланетата на християни в Европа при османското нашествие. Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са и боевете при връх Шипка през 1877 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ