Росен Йорданов и Светослав Малинов се скараха луди ли са ПП-ДБ, че се отказват от кабинет с ГЕРБ

Свикването на новия парламент по време на Страстната седмица показва, че той ще изпълни своята заявка, посочи Слави Василев

Ще се стигне ли до компромис за съставяне на редовно правителство коментираха в студиото на „Събуди се” политолозите Слави Ангелов и Светослав Малинов и политическият психолог Росен Йорданов.  

„Президентът ясно обяви намеренията си да действа по-бързо този път. Свикването на новия парламент по време на Страстната седмица показва, че той ще изпълни своята заявка. Винаги е бил последователен в това отношение”, каза Ангелов.

По думите му политическите партии няма да стигнат до консенсус.

Според Светослав Малинов по-скоро е възможен кабинет с втория мандат.

„Нещо, което да се закрепи, виждам само по тази формула – равно отдалечени неярки политически фигури с  ясното съзнание и от двете страни, че никой не е доволен”,  каза той.

„Мисля, че ГЕРБ-СДС ще направи усилие и ще се обърне към партиите. Това беше заявено от лидера Бойко Борисов. Никога обаче не трябва да се доверяваме напълно на думите му, тъй като той е показвал, че действа съобразно обстановката. За мен една такава хартиена коалиция, преповторена като управляваща, не е добра. Затова бих се съсредоточил върху втория мандат, който започва да се очертава като реална възможност”, обясни Малинов.

„Вярно е, че живеем в сюрреалистични времена. Мисля, че ГЕРБ-СДС наистина не биха рискували да направят хартиена коалиция. Почти съм сигурен, че ще предложат правителство. Трябва да се замислим какво би се случило, ако ГЕРБ-СДС подкрепи правителство на ПП-ДБ. Това правителство ще стане заложник на първата политическа сила”, каза Йорданов.

Решението е да се направи правителство на временното примирие преди да се запътим към следващи избори, които ще бъдат вредни за държавата. Тук не става дума някой да стане заложник на когото и да било. А да се преходи към новата политическа обстановка след местните избори. Това, което сега трябва да се закрепи е равноотдалечени политически фигури с ясната заявка, че никой не е доволен.

Тази мода да се обявява втория, заявил, че не иска да подкрепи първия, за луд, много моля. Има политическа логика в това. Да не искаш да си в коалиция с ГЕРБ не е лудост, коментира той в отговор на коментар на политическия психолог Росен Йорданов, че ПП и ДБ с поведението си демонстрират проява на психично заболяване. 

Така е, но те не искат за разговарят с ГЕРБ, посочи Йорданов. 

Разговори ще има, те го казаха, за политики, за важните решения, които не търпят отлагане, а не за личностите, обясни Малинов.

Такова поведение може да ви доведе до ръба и да паднете. Без диалог подобно поведение изглежда абсурдно, настоя Йорданов. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук