Депутатът от ОДС Румен Ангелов ще заведе дело за клевета срещу независимата Мария Капон. Причината за това са твърденията й, че синът му Асен Ангелов е източил 4 млн. лв. от фонд “Земеделие” заедно с бившия директор на структурата Атанас Кънчев.
Капон пък заяви, че ЕНП, чийто председател е тя, ще подаде сигнал до прокуратурата за сключвани договори с фирми на нереалистично високи според нея, цени. Тези договори будят съмнения за кражби, които са извършени от малка организирана група във фонд “Земеделие” начело с Атанас Кънчев и административният секретар Асен Ангелов, посочи тя.
Румен Ангелов беше категоричен, че няма нито един подпис на сина му под документите и призова Капон да свали депутатския имунитет, за да я осъди по - бързо за клевета. Синът ми също ще заведе дело, защото тя лъже, уточни той. Според Ангелов изказването на Капон е политическа атака срещу него. Час и половина след като от парламентарната трибуна обявих, че със Закона за електронните съобщения се създава монопол при разпространението на радио и телевизиите, синът ми беше освободен от работата си във фонда, а и бях предупреден, че ще има още последици, коментира Ангелов. Той обвини Капон, че е част от кръга хора, които имат интерес от монопола. Асен Ангелов е работил едва 4 месеца като административен секретар на фонда, от началото на август до декември.
Мария Капон показа няколко договори с фирми, за да докаже, че сумата, която е платила държавата за услугите на фирмите е силно завишена. Всички документи са подписани през август 2008 г. без обществена поръчка, защото са по екшън – плана на правителството и са сключени при форс – мажорни обстоятелства, обясни тя. За мерки, насочени към подобряване на процедурите и наръчниците по САПАРД, фонд “Земеделие” е платило 230 хил. лв. на фирма “ИЙСТЛОФЪРМ”, показва един от договорите. За изграждане на ефективна етична инфраструктура са платени 258 хил. лв. Други 850 хил лв. са платени на фирма Noerr stiefenhofer lutz за изготвяне на правен анализ на проекти по САПАРД.
Камелия Цветанова, БЛИЦ