Румен Гечев нападна ГЕРБ: Да си взимат шапките и да си отиват

Управляващите не могат да гласуват законите 130 пъти, в Конституцията е казано, че се гласува два пъти, взимат си шапките и си отиват. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев пред журналисти във връзка с внасянето на жалбата в Конституционния съд за процедурата на държавния бюджет, предаде агенция „Фокус“.

 Проф. Гечев поясни, че с третото гласуване на средствата в бюджета за 2018 г. за "Св. Александър Невски" и Зографския манастир, управляващите са нарушили Конституцията.

"Неприемливо е, че управляващите посягат на вярата на българите, тъй като ставаше дума за малко над 1 млн. лв., които трябваше да отидат в светинята „Ал. Невски“ и в Атон, които са свързани с българската история и вяра. Посегнаха и на новите лекарства, които даваха шанс на онкоболните. Вторият въпрос беше решен днес отново с гласовете на целия парламент, но след като бяхме разигравани от управляващите. Сега внасяме възражение за нарушението на Конституцията, защото най-святото нещо е тя. Не може да позволим който и да било да атакува нея“, каза проф. Гечев.

Той обърна внимание, че е липсвало обществено обсъждане на предложените промени, а в Комисията те са минали за 2 часа. „Даже и в Африка няма такива процедури“, заяви той.