Румен Христов разкри ще подкрепи ли ГЕРБ-СДС Кирил Петков за премиер

Самоцелни атаки от наша страна няма да има, увери лидерът на СДС

Ще продължим в коалиция с ГЕРБ, ние сме предвидим партньор. В дясно останахме само ние – ГЕРБ и СДС. Това каза пред Нова Нюз лидерът на СДС Румен Христов.

„В коалиция с ГЕРБ сме и ще продължим да бъдем в коалиция с тях. Това трябва да е ясно на всички наши членове и симпатизанти”, категоричен бе лидерът на СДС.

„Имаше призиви от Бургас, както и от други колеги да се явим на изборите самостоятелно. Гласовете, които ние кумулираме обаче, не стигат за прескачане на бариерата и няма смисъл да губим тези около 90 000 гласа, които кумулираме като преметнем през префененци. Не виждам нищо лошо, че сме заедно и то още повече, че за всички избори имаме решение на Националния съвет, т.е. то е взето от колективен орган”, каза още той.

И добави: „На трите последни национални съвета ние приемахме решението за явяване с ГЕРБ почти единодушно”.

„ГЕРБ-СДС сме в опозиция. Показахме го още при избора на председател на парламента. Четворната коалиция е много интересна, този път ще имаме 3 златни пръста, мандатоносителят е само със 67 депутата. Ще видим какво ще стане. На първата формация няма да й е лесно”, коментира още той.

На въпрос ще подкрепи ли коалицията номинацията на Кирил Петков за премиер, Христов заяви, че е логично и в този случай да се гласува „въздържал се”.

„Трябва да се даде знак кой стои зад премиера, кой стой зад кабинета и кой е в опозиция. Самоцелни атаки от наша страна няма да има, но няма да позволим и ежеседмично теглене на по 500 млн., анонсиране на дълг от 12 млрд.”, отсече той.