Румен Христов: СДС и ГЕРБ вероятно ще се явят заедно на местните избори на повечето места

„Когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива, смята той

На повечето места на местните избори най-вероятно ще бъдем заедно с ГЕРБ. Това каза председателят на СДС Румен Христов по време на първата пресконференция на партията след изборите за Европейски парламент, съобщава „Фокус“.
 
Христов уточни, че съюзът с ГЕРБ е бил за евроизборите. „Това бяха едни много трудни избори. Избори, в които не чухме дебат за ЕС. Дебатираха се само вътрешнополитически цели, бяха обърнати във вот на недоверие към правителството. Тежка кампания, която в началото стартира с превес към БСП. Благодарение на мобилизацията на ГЕРБ, основната роля на тези избори е ГЕРБ. Видях една много организирана партия. Видях какво бяха направили те на местата на техните срещи. Включването на премиера Бойко Борисов по-активно допринесе за промяна на тренда в началото на кампанията“, уточни още Христов.
 
„Водили сме бегли разговори на тази тема. Очевидно е, че когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива. Най-вероятно да се развива. Ние имаме едно решение, което дава свобода на нашите местни структури да решават по какъв начин ще се явят на есен за местните избори, като забраната е към БСП и ДПС. На повечето места най-вероятно ще бъдем заедно с ГЕРБ. Това го искат нашите структури и структурите на ПП ГЕРБ. Местната власт е изключително важна“, подчерта още Христов.
 
Във връзка с „Демократична България“ и дали тя е ползвала символи на СДС, Христов посочи, че СДС е атакувана от тези, които са били по някакъв повод да „намажат филийката“ в партията, а не толкова от опонентите им. „Дори опонентите в лицето на левицата ни поздравиха за добрия резултат“, допълни още Христов.
 
Той посочи, че е благодарен на всички, които са гласували за СДС и ГЕРБ, защото те са имали нужда от припознаване на техния вот. „Що се отнася до „Демократична България“, разбира се, че е по-добре тези гласове да не отидат към БСП, както беше на парламентарните избори“, добави още председателят на СДС.
 
Христов уточни, че месеци са водили преговори с "Демократична България", но условията поставени от тях са били унизителни за СДС. "Да, безспорно, ако ние бяхме заедно щяхме да имаме със сигурност двама и повече депутати", уточни още той и посочи, че в политиката освен емоционално трябва да се работи рационално.