Румен Радев гласува и не отговори на един въпрос СНИМКИ

„Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой да определя бъдещето место тях”, каза президентът

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас в изборите за общински съветници и за кметове в район „Слатина“ в София.
 
„Гласувах за това София да се развива като столица на страната, като град в интерес на своите граждани, град в който те живеят и сигурно, в който публичните средства се харчат прозрачно и ефективно”, каза той след като пусна бюлетините.
 
„Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой да определя бъдещето место тях”, добави той. По думите му, само масовият вот може да обезсмисли купения вот.
 
На въпрос кога ще подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, президентът отговори: „Мисля, че това не е тема на днешния ден. Местните избори са изключително важни”.

„Ще подходя съобразно определените ми в Конституция правомощия”, каза още той.
 
На въпрос дали ще покани Гешев на среща, Радев отговори: „Няма да действам под натиск от която и да е страна”.
 
Помолен да коментира и думите на премиера Бойко Борисов по темата, Радев заяви: „Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност към някой друг. Не президентът номинира и избира главен прокурор във ВСС. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота”.
 

„Помните, премиерът не се стеснява да променя председателя на парламента, но избягва да поеме политическа отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който по закон имаше правото, а според мен и задължението, да издигне свой кандидат за да има реално състезание”, заяви президентът.
 
„Изборът не се върши от президента. Нека никой не вменява на президента номинация и избор”, подчерта Радев.


На въпрос кога ще вземе решение за подписването на указа, той отвърна: „В обозрим срок”.
 
„Нека осигурим спокойствие, днес е ден за местни избори, нека няма никакви външни вмешателства”, призова държавният глава.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ПОДРОБНОСТИ ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН!