Президентът Румен Радев говори пред журналисти по време на посещението си в Малта. Държавният глава напомни, че в тези тежки дни светът има нужда от силна Европа.

Радев спомена всички плюсове, които е направил служебният кабинет. Някои от тях са свързани с цената на газа, както и с намалената цена на горивата. Той заяви на политиците, че няма да е толкова страшно да управляват през зимата.

"Има нужда от позитивна роля на ЕС в международните отношения. Точно днес в условията на безпрецедентна криза в сигурността, породена от войната на Русия в Украйна, от тежките енергийни, икономически и социални кризи. Ключът към нашето бъдеще е в диалога и солидарността, в умението да си взаимодействаме.

Основният фокус е войната на Русия срещу Украйна, а обединена Европа не може да остава безразлична , защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира и сигурността за Стария континент след ВСВ. В интерес на всички ни е тази ожесточеност да отстъпи на диалога и преговорите за мир, защото вторичните ефекти от войната се усещат от всички нас.

Общата европейска политика за сигурност и отбрана ще бъде във фокуса на всяко следващо председателство на Съвета на ЕС. Енергийните , икономическите кризи чертаят разделителни линии в ЕС, в никакъв случай не трябва да отслабва фокуса върху политиката за сближаване и преодоляване на неравенството", каза Радев

"Ние и Румъния не може да бъдем държави повече извън Шенгенското пространство, след като 11 години вече сме покрили техническите критерии, някой непрекъснато си измисля някакви неписани критерии. От това губим всички - бизнес, туризъм, граждани, икономика. Не можем да проявяваме солидарност, да влагаме огромни ресурси за опазване на нашата обща европейска граница, а да получава неразбиране и двойни стандарти. Не може българите да са втора категория европейци и да чакат унизително по всички КПП-та в Европа. Това е възмутително, няма как да се примирим", каза още той. 

"Българските граждани дадоха оценката си за тези избори. Но и тези избори не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и властта. Тези избори не дадоха възможност на нито една партия да управлява сама, не дадоха възможност за лесно формиране на коалиция. Това е знак, че хората очакват, диалог, разбирателство, разум, намиране на общи решения, защото България има нужда от работещ парламент и стабилно правителство.

По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите, търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиция, издават страха на  партиите да поемат отговорност за управлението през зимата. Искам да ги успокоя, че не е толкова страшно, защото служебното правителство само за 2 месеца изгради една стабилна основа, на базата на която следващото правителство да може да преведе страната през зимата. Служебното правителство пусна гръцката връзка. Беше проведен прозрачен търг за газ.

Фирмата с танкерите, заради чийто отказ служебното правителство бе разпънато на кръст, също участва в търга и съм убеден, че тя е дала много по-ниска цена. Това е логиката, да се дава по-ниска цена, когато има прозрачни условия, а не да се договарят по телефона цени и доставчици. Допринесохме и за снижаването цените на горивата, добра стъпка за овладяване на инфлацията. Разработихме и мерки за по-справедливи компенсации на тока, ще внесе и проектобюджет", каза Радев. 

По думите му се е създала и необходимата организация, за да започнем да получаваме пари от Плана за възстановяване и развитие. Също са гарантирани парите за строителство, ремонт и зимно почистване на пътищата. 

Президентът Румен Радев коментира още, че следващата седмица ще обяви първото заседание на Народното събрание. 

„Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания. Изключително важно е те да намерят общия език. Ще предоставя всички условия по конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство”, каза още държавният глава.

Според президента и изминалите избори не са успели да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. „Този вот не даде възможност на никоя партия да управлява сама и не дадоха възможност за лесно формиране на коалиция.

Това е ясен знак към партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси”, категоричен е Радев.

По думите му България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук