Има нов план за справяне с бежанската вълна към България. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя обяви, че вероятно още от следващата седмица ще разпише заповед, с която ще влезе в сила нов етап от плана за действие при мигрантския натиск.
Тя съобщи това по време на откриването на Националното състезание „Пътен полицай на годината” в Хасково. 

Новите мерки се налагат, защото капацитетът на бежанските центрове у нас вече е почти изцяло запълнен. Тези на дирекция „Миграция” дори са над капацитета си, а местата в бежанските центрове към Агенцията за бежанците съвсем скоро ще свършат, съобщи Нова телевизия.

Затова и вероятно ще се наложи настаняване на бежанци във фургони и палатки. На този етап не се предвижда това да се случва извън територията на настоящите центрове, но е много възможно скоро да започне изграждането на площадки близо до границите ни.

„Плановете, с които разполагаме, имат отделни етапи, в които са разписани различни мерки. Едни от тях са за използването на фургони. Към момента извън сегашните центрове това не се налага”, обясни министър Бъчварова.

„Ако се усложни миграционният натиск, трябва да имаме решение за лагери в близост до границата. Те са от временен тип и изграждането им не изисква огромно количество време”, допълни главният секретар на МВР Георги Костов.  

Румяна Бъчварова тръгна за инспекция на оградата на турската граница в района на Малко Търново, като преди това заяви, че не е запозната с недоволството на служителите си, които готвят протест и го определи като политически.