Русия ще бъде първата страна, в която ще се проведе Година на България, което подчертава значението за българската страна на укрепването на връзките в Русия. Това заяви на пресконференция посланикът на България в Русия Пламен Грозданов, предаде РИА “Новости”.
Грозданов припомни, че тържественото откриване на Годината на България ще се състои на 5 февруари на сцената на Болшой театър в присъствието на двамата държавни глави Георги Първанов и Дмитрий Медведев. По време на посещението си в Москва от 4 до 6 февруари Първанов ще се срещне и с руския премиер Владимир Путин, с председателя на Съвета на федерацията Сергей Миронов, с кмета на Москва Юрий Лужков и с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.
Грозданов съобщи, че в рамките на Годината на България в различни градове в Русия през следващите месеци ще се проведат многобройни изложби, бизнес форуми, семинари и други научни и културни прояви. Първата от тях ще бъде изложбата “България днес. Недвижими имоти. Туризъм. Вино”, която ще се проведе от 5 до 7 февруари в Централната изложбена зала “Манеж”. /БЛИЦ