Правителственият орган на Руската федерация "Российская газета" публикува специален материал, посветен на отпуските на влиятелните политици от цял свят. Статията е озаглавена "Отдих под гриф "Строго секретно". В нея става дума и за почивните летни дни на българския държавен глава Георги Първанов.
Кореспондентът на "Российская газета" в София Владимир Кузмин отбелязва: През всичките си години, в които е на президентския пост, Георги Първанов нито веднъж не е почивал извън пределите на България. Всички свои ваканции той прекарва в семеен кръг, заедно със съпругата и синовете си. Президентът е верен на българските традиции - той съчетава почивката на море и на планина. Любимият морски град на Първанов е Варна. Президентът обича и да се разхожда пеша в планините и затова няколко дни от своя кратък отпуск той прекарва в някой от многобройните планински курорти на страната. И тогава обикновените българи могат да срещнат по планинските пътеки президента- спортно облечен и по нищо различаващ се от обикновен турист.

Български таблоиди писаха през последните няколко дни за серия от афери на президента Първанов, което накара официозни медии да започнат публикуване на новини за "отличния семеен живот" на държавния глава и съпругата му Зорка. /Кафене.нет