Политическият съвет на партия “Ред, законност и справедливост” настоява за незабавна оставка на Олимпи Кътев от поста му на председател на парламентарната подкомисия за установяване на конфликт на интереси. Съвместяването на подобен пост с личност, като тази на Олимпи Кътев, е подигравка с парламентаризма и държавността. Защото няма по-голям символ на конфликт на интереси в Република България от него и покровителя му Симеон Сакскобургготски.
Преди да извърши множество престъпления по служба като управител на София-област с цел лично облагодетелстване на Червения цар, Олимпи Кътев е създал “солидна” и с доста въпросителни бизнесбиография, по която правният отдел на РЗС е започнал задълбочено проучване. Отделно от това Кътев е в два много важни управителни съвета - на "Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост" и на "Сдружение за горска сертификация". Навярно това обяснява интереса му към всички законопроекти, свързани с горите, без да е член на ресорната комисия и специално към проекта "Супер Боровец", който той координира изкъсо, воден от чисто меркантилни интереси.
Съпругата му Цветозария Георгиева Йосифова-Кътева, макар и член на ЦИК също е със сериозни бизнесинтереси. Тя е в съвета на директорите на "Инкомс-Телеком холдинг", съдружник във фирма "Мета" заедно с Владимир Переревенко. Притежава една четвърт от акциите на "Ненков и съдружници" - за отглеждане на животни, както и 15% от строителната фирма "ТС Баутрегер България", където участва заедно с дъщерята на члена на ЦК на БКП Велко Палин - Евелина. Цветозария е и съсобственик на "Средец 93" ООД - за търговия на едро.
Въпросната Цветозария се оказа и агент на Държавна сигурност, 6-то управление, в продължение на осем години. Като член на ЦИКМИ от квотата на НДСВ тя е разкрита и оповестена с Решение № 17/21.10.2007 г. на комисията “Костадинов”.
Въпрос на елементарен личен морал е, когато едно лице е тясно обвързано с нечисти икономически интереси, вкл. с фигури от бившата комунистическа номенклатура, по отношение на него има сериозни съмнения за корупция, а членове на семейството му са доказани доносници на бившата Държавна сигурност, то да си направи съответен отвод и откаже заемането на отговорния пост, за който е номинирано. Очевидно г-н Олимпи Кътев не разполага с такъв морал, поради което Политическият съвет на РЗС дава мандат на народните представители Яне Янев и Димитър Абаджиев да започнат съответни консултации в Народното събрание с цел освобождаването на Олимпи Кътев от поста на председател на парламентарната подкомисия за установяване на конфликт на интереси.
Политическият съвет на РЗС ще продължава и за напред да отстоява позицията си, че подобен род фигури от обкръжението на Червения цар и бившата комунистическа номенклатура следва да бъдат съдени и вкарани в затвора./БЛИЦ