В открито писмо до Представителството на Европейската комисия в България, Европейския парламент и всички демократични политически партии в България, Политическият съвет на партия „Ред, законност и справедливост” изразява своята подкрепа за Атака в спора им с МВР заради полицейското насилие срещу представители на партията. От РЗС призовават за подкрепа също ГЕРБ, СДС и ДСБ.
"Уважаеми дами и господа,

Вчера, на 19 август, председателят на „Атака” г-н Волен Сидеров се обърна към лидера на РЗС г-н Яне Янев с писмо, в което припомня, че на 30 юли т. г., в деня на гласуване вот на недоверие към правителството и в пряка връзка с този вот, в центъра на София бе извършено брутално полицейско насилие над депутата в Европейския парламент от партия „Атака” Димитър Стоянов и няколко младежи, между тях шестнайсетгодишни момчета и момичета. В писмото си г-н Сидеров изразява очаквания, че партия „Ред, законност и справедливост” ще декларира позиция в подкрепа на жертвите на полицейския произвол.
Заявяваме, че даваме нашата подкрепа безусловно и с чиста съвест.
Тази подкрепа не е свързана с политическа близост или различия между нашите партии. Тя е подкрепа на демокрацията, правовия ред, човешките права и името на България.
Същевременно ние от РЗС изпитваме недоумение от липсата на публична и достатъчно твърда реакция от страна европейските институции. Ако беше бит не националист, а евродепутат от ПЕС, ЕНП или либералите, досега в Брюксел щеше да се разрази буря, а България щеше да получи тежки упреци. Но това, че ни се разминава, не бива да ни утешава като държава, защото сътрудниците на еврокомисаря по вътрешен ред, свобода и сигурност са добре запознати със случая и дълбоко възмутени от този безпрецедентен за съвременна Европа полицейски произвол.
Случаят с евродепутата Стоянов е опасен удар върху основни принципи на съвременната цивилизована европейска държава.
Той е пряко и демонстративно посегателство върху правата на личността. Ако имунитетът на депутат в Европейския парламент не може да бъде гаранция срещу полицейски побой, при това нанесен от длъжностни лица, на които този статус е бил много добре известен, какво остава до сигурността на „обикновените” хора, в т.ч. и на децата?
Той е знак, че полицейщината е над понятията „ред” и „законност”. Тодорживковата милиция не си позволи да посегне физически на най-прочутия и обичан български дисидент Радой Ралин, но днешната полиция сметна за напълно редно да пребие внука му, защото е защитил онези, които са излезли на улицата да протестират срещу нейните началници.
Побойниците полицаи тежко дискредитират името на българската държава пред Европа, след като тя им позволява да бият евродепутат. Те засягат директно и авторитета на Европейския парламент, защото Димитър Стоянов е не само представител на България в най-висшия законодателен орган на ЕС, но и представител на тази институция в целия Европейски съюз.
Затова ние от РЗС призоваваме ГЕРБ, ДСБ и СДС заедно да се противопоставим на тенденцията определени служители на МВР да бъдат използвани като униформени рецидивисти срещу всякакъв вид протестиращи против властта, независимо дали са фермери или представители на опозицията.
Надяваме се, че Европейският парламент още в първата седмица на септември ще излезе с конкретна позиция срещу полицейските безобразия в Република България", гласи откритото писмо на Политическия съвет на РЗС. /БЛИЦ