Целта за сформиране на дясна предизборна коалиция би следвало да бъде: осъществяване на последователна дясна политика, която реабилитира демокрацията и възстановява реда и законноста в държавата. По тази причина Политическият съвет на партия “Ред, законност и справедливост” има мандат да води преговори само с ДСБ и СДС. Всякакви опити да бъдат реанимирани т.нар. седесарски и царски люспи и участието им в преговорния процес за консолидация на десницата, са вредни и противопоказни, се заявява в декларация на политическия съвет на РЗС.
РЗС счита, че е крайно време да се престане с политическото лицемерие и с опитите за изкуствено обединение отдолу под формата на „ОФ-декларации” в стил „дайте да дадем”.
Независимо дали е по места или на национално ниво, механичния сбор на политически нули може да доведе до трагикомични резултати с непоправими последствия. Реално обединение е възможно единствено на равнопоставена основа между ДСБ, СДС и РЗС с ясни принципи и конкретни ангажименти. Десницата може да бъде истинска само ако обяви война на мафията, която е разпростряла пипалата си в икономиката, политиката, спорта, съдебната власт и полицията. Десницата може да получи доверието на хората ако предложи нов икономически, социален и политически ред в страната гарантиращ сигурност на българските граждани в условие на тежка икономическа криза.
Политическият съвет на РЗС предлага на ДСБ и СДС обединение около ясна кауза, а не редене на листи без или с лидери и извиване на ръце с финикийски аргументи. РЗС приема 20 март за краен срок, до който СДС и ДСБ трябва да вземат решение за подписване на трипартийно споразумение на равнопоставена основа и разпределение на паритетен принцип на кандидат-депутатските листи. Предлагаме коалицията да се представлява от тримата лидери, всяка партия сама да определя кандидатите си в т. ч. да включва в своята квота и представители на други по-малки десни партии и експерти.
РЗС остава отворени врати за всички честни демократи и гарантира, че ще им гарантира политическа формула, чрез която тройната коалиция да бъде изтръгната безвъзвратно от властта и да понесе отговорност, се казва още в декларацията. /БЛИЦ