Политическият съвет на РЗС, във връзка с утрешната Национална конференция на СДС, се обръща към всички почтени седесари и ги призовава да не се поддават на лъжите и манипулациите на Пламен Юруков и Пламен Радонов, и двамата агенти на комунистите, съобщиха от пресцентъра на партията.
Истината, уважаеми приятели, винаги побеждава. Желаем успех на всички, които искат да отърват СДС от поредния опит да бъде управляван от подставени лица на организираната престъпност и комунистическата олигархия.
Част от функционерите на СДС през 20-годишния посттоталитиран преход се оказаха функция на МВР и ДС. Затова ви призоваваме да подкрепите идеята на РЗС за цялостна декриминализация на държавния и политическия елит в страната, се казва още в становището на РЗС.
РЗС настоява за спешно създаване на парламентарна анкетна комисия по случая “Сотир”, тъй като от няколко дни в парламентарните кулоари се разнася информация за съпричастност на Юруков към съвременните спецслужби в качеството му на информатор с псевдоним “Сотир”, вербован на компроматна основа.
Недопустимо е в парламентарна република депутатите да боравят със загадки, а спецслужбите да дават неясни отговори на грешно поставени въпроси от заинтересовано лице.
Озадачени сме от съобщението на ДАНС, че при извършена проверка в архивите на бившата Национална служба “Сигурност” и в архивите на ДАНС не са открити декларация за сътрудничество, както и наличието на собственоръчно или печатно написани материали за лицето Пламен Юруков, чрез което Юруков на практика си осигурява индулгенция пред утрешната Национална конференция на СДС. По този начин Юруков вкарва ДАНС в политическа употреба и чрез писмото на Агенцията ще се опита да манипулира делегатите на една демократична партия. Това никъде в ЕС не може да се случи. Затова РЗС ще изпрати по повод писмото на г-н Драшков специално свое становище до компетентните институции в ЕК.
ПС на РЗС настоява върху ДАНС да бъде осъществяван реален парламентарен контрол, най-вече от опозицията, за да отпаднат съмненията, че определени фигури от ДАНС работили по време на няколко правителства в структурите на НСС, подтиснати от своята пристрастност дават непълна или половинчата информация. Защото ако се окаже, че в архивите на НСС, според информации на депутати и журналисти, лично г-н Иван Драшков е подписвал документи, доказващи, че под псевдоним “Сотир” Юруков е бил секретен сътрудник категория “информатор” в няколко направления, в т.ч. “митнически измами и контрабанда”, ще трябва да понесе своята отговорност.
Ние от РЗС не се съмняваме в усилията на г-н Петко Сертов да изгради адекватна на проблемите на България силна специална служба, която е в състояние да защитава националната сигурност в унисон с европейските приоритети и не се ползва за чадър над когото и да било в политическата система на България, заключават от РЗС. /БЛИЦ