Тройната коалиция подкрепя събитията в Рибново, твърдят от партия Ред, законност и справедливост” /РЗС/. Според официално съобщение на партията рано тази сутрин в партийната централа в София са влезли няколко души, които са настояли пред намиращите се там доброволци, Яне Янев незабавно да преустанови атаките срещу кмета на Гърмен Ахмед Башев.
Държали са се агресивно и заплашително. Заявили са буквално: „Вие знаете ли с кого сте се захванали и кой стои зад Ахмед Башев?” "За да илюстрират думите си хвърлиха на масата няколко снимки, изобразяващи споменатия гърменски Бен Ладен с известни политици от управляващата тройна коалиция", заявяват още от партията.
От РЗС декларират, че  не се плашат от натиска на мутрите и корумпираните чиновници. За това те давали публичност на една от тези снимки, запечатала Ахмед Башев и премиера Сергей Станишев, специално позиращи за фотографа с чаши в ръка. "Очевидно премиер и кмет са не просто политически приятели, но и близки другари по чашка", заявяват от РЗС.
"Най-после се изясни какво е имал предвид премиерът Станишев с изказването си за кибритената кутия и защо управляващите не можели да толерират поведението на „Ред, законност и справедливост” и нейния лидер Яне Янев, намирайки го дори за опасно. Защото горят клечките от кибритената кутия на г-н Станишев – личните му протежета, като Мургина и Ахмед Башев. И опасността очевидно е лично за премиера, защото пред цялата общественост лъсна един широк кръг от корумпирани чиновници и политици, които го заобикалят. Стана ясно, че поведението на РЗС не е опасно за държавата, а е опасно единствено и само за лъжците, крадците и корумпираните чиновници от тройната коалиция", се заявява още в официалното съобщение.
Политическият съвет на РЗС подновява искането си за дебат между председателите на РЗС и БСП Янев и Станишев. Като настоява той да бъде публичен и с възможност за директни и нередактирани въпроси към двамата лидери.
По-рано Яне Янев определи като предубедени и не безпристрастни проверките в училищата в Рибново и Сатовча. Проверките за насаждане на ислямизъм в тези училища не откриха нарушения. Янев твърди, че проверките били предварително манипулирани. /БЛИЦ