Българското следствие да бъде включено в борбата срещу измамите с европейските средства и да подпомага дейността на ОЛАФ. Тази възможност е била обсъдена по време на срещата на генералния директор на европейската служба за борба с финансовите измами Франц Херман Брюнер и главния прокурор Борис Велчев, съобщи вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева на заключителната пресконференция.
 „Главната прокуратура и генералната дирекция на ОЛАФ ще анализират как в борбата с измамите в еврофондовете да бъдат включени и 500-те български следователи”, каза Плугчиева.
Следващата мисия на ОЛАФ по САПАРД ще започне от понеделник следващата седмица. В края на ноември или началото на декември ще е следващата среща с Франц Брюнер на българските власти, съобщи още Плугчиева.
„Очаква се обвинението скоро да се произнесе по всички случаи и сигнали, предадени от Фонд „Земеделие” на прокуратурата”, съобщи вицепремиерът по еврофондовете.
„Не е практика на ОЛАФ да дава препоръки за персонални и структурни промени, и да се меси във вътрешните ни работи”. уточни Плугчиева. Ще бъде задействана система за обучение на административния капацитет, с която експертите ще бъдат обучавани с превенция да могат предварително да оценяват риска при подготовка на кандидатстване за европари. "Добре е институциите да бъдат независими, но не хората в тях да бъдат независими", каза Плугчиева цитирайки Брюнер. От страната ни не се очакват фундаментални промени в структурите и капацитета, с който тя разполага по отношение на управлението на еврофондовете, допълни Плугчиева. Постигната бе договореност да се продължи сътрудничеството с ОЛАФ, каза Меглена Плугчиева. От страна на генералния директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер е изказана надеждата, че продуктивния диалог от последните месеци между генералната дирекция и българските институции, правителството и прокуратурата ще продължи и занапред и няма да бъде епизодичен, а постоянен.
При разговора на генералния директор с председателя на ДАНС Петко Сертов е постигната договореност за бъдещо активно сътрудничество с агенцията. /БЛИЦ