За нас е ясно, че предсрочни парламентарни избори категорично ще има. Това е въпрос на време. Възможно е те да се проведат дори преди края на тази година. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

Според нея вотът на недоверие трябва да бъде даден от българските граждани.

„Трябва да стане ясно, че това управление, в този си вид, не помага с нищо на България. Така представените частично от различни политически субекти антиинфлационни мерки са си чисти проинфлационни. На практика това е нещо като опаковка без съдържание.

Тези мерки ще струват 2 милиарда лева на държавата. Ново преизчисляване на пенсиите ще струва 5 млрд. лв. Няма как едновременно да се увеличават социалните разходи и да се намаляват приходите в бюджета”, коментира тя.

По думите й „управляващата коалиция си е направи експерименти с пенсионерите”.

„Знаете какво се случи с така нареченото увеличаване, което доведе до това, че 1 милион възрастни хора получиха по-малко, отколкото през декември. Сега ще се стане нещо подобно. В момента широко се рекламират тези 21,6%. От вчера станаха 20%, днес ще видим колко ще са.

Хората започват да си ги смятат върху доходите, които получават сега, а трябва да вадят 60 лв. Реалното увеличение ще бъде може би някъде около 5%. 370 лв. е минималната пенсия, съответно с 60-те лева. Тоест, получават 430 лв. От 1 юли ще получават 450 лв.

Тези с максимална пенсия, които получават 1500 лв. в момента плюс 60 лева – 1560 лв., ще получат над 300 лв. увеличение на пенсиите. Това ще задълбочи неравенствата. Много по-добре беше хората, които са с минимална пенсия, да получат адекватна социална помощ”, поясни Сачева.

По думите й ГЕРБ-СДС непрекъснато се опитва да дава конструктивни предложения.

„Друг е въпросът дали управляващите искат да се вслушат. Начинът, по който ще се върнем в управлението, зависи от едни предсрочни избори. Доказали сме, че може да управляваме по-добре”, допълни депутатът.