Мярката 60/40 от 15 юни ще бъде с нови изисквания. Промяната на мярката предвижда разширяване на обхвата на групата лица, които могат да се възползват от финансовата помощ.

Възможности ще се дават не само за субсидия, но и работодателите ще могат да кандидатстват за безработни хора, които наемат на работа, заяви социалният министър Деница Сачева след заседание на ресорната парламентарна комисия, предава Труд бг.

От думите ѝ стана ясно, че ще бъде нужна нова нотификация от ЕК за мярката 60/40 след 15 юни.

"Няма да се води компенсация на заплата, а субсидия", обясни Сачева. Мярката ще действа след 15 юни така, както и досега, но няма да е нужно фирмите да са спрели работа, да са преустановили своята дейност, нито пък служителите да бъдат в непълно работно време.

Ще е нужно да доказват само спад в приходите си.

Тези, които до момента са се възползвали, ще могат и занапред да се възползват от нея. Осигурителният доход ще бъде като този, който е обявен май месец. Ще има възможност работодателите да наемат и безработни лица, обясни Деница Сачева.

Другото предложение е работодателите да имат декларирани данъчните задължения за 2020 г., но не и платени към момента на кандидатстването, за да могат да се възползват. 

Единствено на този етап за сектор "Автобусен транспорт" тази мярка може да стане 80/20. Има предложения такава подкрепа да се окаже и за сектор "Туризъм", но още няма окончателни решения.

Сачева разкри как трябва да се осигуряват бармани и сервитьори. "Осигурителните доходи се определят според националната класификация на длъжностите и професиите. Тя ги разделя съответно в 9 класа.

В последния клас са хората с най-ниско платен труд. Сервитьорите, готвачите и барманите са в клас 8. Ако един работодател ги осигурява в клас 9, това е нарушение и работодателят търпи глоби", обясни Сачева.

Според нея може да има поява на некоректни работодатели, ако се вдигне осигурителният праг, тъй като работниците ще преминат на по-малко работно време.

Относно предложението да се отпуска финансова помощ на децата в 8 клас, Сачева обясни, че най-големият процент на отпадане е между 5 и 7 клас и така се цели да се стимулират децата и родителите им. Критерий за получаване на подобна помощ ще бъдат средствата на глава от семейството.

11 млн. лв. са отделени за бъдещите първолаци, вероятно и за осмокласниците ще бъде такава сумата, обясни тя.