Скандалите в парламента не стихват. Припомняме, че кандидатурите на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева за главен секретар на ООН не пожънаха успех. Това доведе до множество дебати и нападки към правителството от страна на АБВ и БСП. Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров коментира ситуацията първо пред медията ни. Вижте какво каза той:
-Г-н Байрактаров, според Вас кой е виновен за провала на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева в ООН?
-Вижте, това е един изключително сложен въпрос и не трябва да се разглежда на толкова елементарно ниво. За огромно съжаление и предварителната информация сочеше, че на Ирина Бокова ще й бъдат наложени две блокиращи квоти. Това нещо в крайна сметка се случи. На всеки трезво мислещ човек, който разсъждава извън наивностите, му беше ясно, че каквато и кандидатура да предложим тя нямаше шанс. Поради простата причина, че петте държави, имащи право на блокираща квота, явно и то се видя предварително се бяха разбрали кой да бъде новият секретар на ООН.

Аз не бих влезнал в този диалог да хвърлям обвинения кой е по-добрия кой е по-лошия, защото по този начин ние всъщност от тук нататък започваме да се излагаме като държава. Нека да бъдем по-умерени. Не всеки в нашата страна е наясно с процедурите за ставане на секретар, но би трябвало да му е ясно, че от нас нищо не зависи и каквато и силна кандидатура да бяхме издигнали, тя беше обречена на провал, при липса на договореност между петте държави и техните блокиращи квоти. В крайна сметка и госпожа Ирина Бокова, и госпожа Кристалина Георгиева заемат и в този момент достатъчно престижни длъжности, за да ги вкарваме в този диалог, който хвърля сериозно петно върху техните репутации.  
 
-Г-жа Корнелия Нинова обвини пряко премиера, че той е виновен за провала на Ирина Бокова, заради късната номинация на Кристалина Георгиева, която според нея не е имала никакъв шанс. Това негово решение повлияло ли е по някакъв начин на крайния резултат?
-Няма никакво значение кой на кое място е завършил. Няма значение дали си на второ, пето, десето, и което и да е било място, щом не си избран. Това не е състезание, в което ще получиш съответното възнаграждение. Не искам да коментирам изказванията на г-жа Нинова, но бих я посъветвал да спре с тази реторика, защото тя не е полезна за българската държава. Не е полезна и за Бокова и за Георгиева, тъй като те към този момент продължават да изпълняват длъжности, които са на достатъчно високо ниво. Ние не им правим добра услуга, а по-скоро ги лишаваме от самочувствие, което ще им бъде нужно да защитават българските интереси за в бъдеще. 
 
-АБВ и БСП казаха, че ще поискат оставката на правителството. Според Вас трябва ли да има такава оставка?

-Знаете, че оставка се иска със събирането на 48 подписа, които се внасят. Когато се приготвят и го направят, ще го коментирам.
 
-Коя е най-достойната кандидат- президентска двойка?
-Разбира се, че г-н Каракачанов и Явор Нотев.

-На какво ще заложите в кандидат-президентската си кампания?
-Без да омаловажавам достойнството на другите кандидати, искам да обърна внимание, че ние ще водим кампания лишена от компромати и щуротии и бъркане в личния живот на хората. С такива глупости не искаме да се занимаваме. За разлика от всички други, ние няма да разчитаме на черен пиар.


Интервю на Никол ИВАНОВА