Йоана Георгиева Рашкова е родена на 3 август 1990 година. Живее в град Своге. Завършила е УНСС в София. Магистър е по "Международни финанси". Работила е в САЩ и е със сериозен опит в американска финансова институция. В момента работи като финансов контрольор в международния бизнес. Чаровната брюнетка се кандидатира за общински съветник в Своге с подкрепата на ГЕРБ, СДС и легендата на Левски Христо Йовов.
- Г-це Рашкова, по образование и професия сте финансист. Как решихте да се впуснете в политиката?
- Да, точно така и именно професията ме накара да се замисля за настоящата обстановка в моя роден град. Животът в Своге е изключително скъп, вземайки предвид средното ниво на заплати, местните данъци и такси, цена на транспорт и храна.


След анализ на тези показатели, става ясно, че цената на живот в община Своге е една от най-високите в България. От друга страна не се славим с висока промишленост в района.

Това ме мотивира да се включа в настоящите местни избори, имам идеи как да намалим цената на живот тук.

- Защо избрахте да станете част от партия ГЕРБ?
- Истината е, че ПП „ГЕРБ“ в лицето на Христо Йовов, даде път на младите хора в общината. Мисля, че никой друг досега не го е правил, а това е вярната посока, защото ние имаме силата да работим за по-добър живот.

Даваме идеи как да се случи това и веднага ги осъществяваме. Горда съм да споделя, че една от тях вече е факт. По време на кампанията, Младежи „ГЕРБ“ – гр. Своге инициира фермерски базар в центъра на града и го сбъдна.

Целта на тези базари е да се популяризира местното производство, да се разшири достъпа до здравословните продукти, каквито се произвеждат в Своге. По този начин ще стимулираме малкия и среден бизнес и ще бъдем по-здрави, хранейки се с екологично чисти продукти. 

- Кажете ни няколко думи за екипа ви и за самия Христо Йовов?
- Имам честта да бъда част от един страхотен екип. Хората в него са доказани експерти в областта на комуникациите, образованието, здравеопазването, финансите, спорта, туризма.

Професионализмът на всички тези хора и амбицията в нас ни превърнаха в един сплотен колектив, който работи като добре смазан механизъм. Тази заслуга изцяло е на човекът, който ни събра заедно, а именно кандидатът за кмет на община Своге, г-н Христо Йовов. Той на първо място е добър човек и е изключително интелигентен. Бяхме във всяко едно населено място и се запознахме с проблемите в общината.

Христо има качеството да стига лесно до хората и да се вслушва в тях. Имаше моменти, когато виждахме окаяното състояние на пътищата например и осъзнавахме колко работа трябва да бъде свършена. Тогава той казваше: „Като виждам какво е състоянието в общината, започвам да се плаша да не ме изберат“.

Той е изключително честен и човечен, застава с лицето си зад думите си и именно затова спечели доверието на нас, хората в екипа му, и на гражданите на община Своге.
 

- Какви са идеи и проекти бихте осъществили, ако станете общински съветник?
- Моята сфера са финансите и именно там мога да бъда полезна. Както вече казах, ще работя за преразглеждане на данъчната политика в общината в посока намаляване данъчната тежест.

По този начин ще стимулираме малкия и среден бизнес, ще привлечем нови инвестиции в работни позиции за младите хора като кол центрове, офис позиции например. Важна реформа, която би донесла само позитиви на местната власт е създаване на информационна система. Това е фокусът на настоящата ни програма – изграждане на стабилна връзка между гражданите и администрацията.

Ще създадем онлайн платформа за инициативи, проблеми и оплаквания, ще улесним изграждането на директен контакт. Така ефективно заедно ще проследяваме резултатите от нашите усилия, предоставяйки възможност на всеки гражданин да даде оценка и коментар.

- Кои са най-належащите проблеми на град Своге?
- Най-належащ е проблемът с водния цикъл в общината. Последното лято хората в селата нямаха вода във седмици. Това е недопустимо. На второ място е пътната инфраструктура в общината. За двата проблема вече имаме уверението на държавата за започване на отстраняването им в най-кратък срок.
 
Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ