Само в БЛИЦ! Невероятен скандал разтресе съдебната власт! Мъжът на върховна съдия се оказа дясна ръка на... компрометиран политик! (ДОКУМЕНТИ)

Задкулисен октопод от интереси е оплел в пипалата си съдебната власт и я повлича към пропаст. Оказа се, че съпругът на високопоставена съдия е дясната ръка на проваления протестър-министър Христо Иванов в сектата му "Дай България".

Става въпрос за съдията във Върховния административен съд Атанаска Дишева, която преди години е сключила граждански брак с адвокат Генади Дишев.

На пръв поглед няма нищо нередно двама съпрузи да са от двете страни на барикадата в окаяната ни правораздавателна система. Създават се предпоставки за лобизъм за добре облечени бизнесмени, но нека все пак да заложим на морала и да не си мислим за подобни незаконни практики.

Страшното идва през студената пролет на тази година, когато адвокат Дишев решава да влезе в политиката и се превръща в дясна ръка на проваления протестър-министър Христо Иванов. Същото посмешище, което наричаше Борисов и Цветанов мутри, а след това влезе в правителството на ГЕРБ и клечеше с часове пред кабинета на премиера.

На заден план остават и аферата с четирите различни подписа на Иванов по времето, в което яздеше правораздавателното министерство, както и грандиозния скандал с рекордния хонорар от 610 000 лева даден в ръцете на негов близък архитект.

Адвокат Дишев буквално лети в йерархията на "Дай България". От член на въпросната партия, той набързо е избран за неин главен секретар. Ранг, който му осигурява предимство при взимането на решения.

И чудото се случва. Дишев се опитва да осигури джакпот за кариерата на нежната си половинка, като с кадифената протекция на "Дай България", тя е предложена за член на Висшия съдебен съвет.

За да е по-убедителна кандидатурата й тя е издигната не от Христо Иванов или Дишев, а от знаковата царистка Соня Янкулова, която бе дългогодишен служител в отбранителното министерство, а след това и негов зам.-министър по времето на НДСВ.
Соня Янкулова

Зад номинацията на Дашева застава и съдията от Варна Албена Бонева, която е член на компрометираната неправителствена организация Съюз на съдиите.

С евентуалното прокарване на Дашева и други подобни фигури кукловодите на "Дай България" се надяват да си издействат мощно лоби в бъдещия Висш съдебен съвет, за да могат да го командват дистанционно и да се опитват да издействат индулгенция за богатите си спонсори.

Ивайло КРАЧУНОВ


Предложението за издигане на Атанаска Дишева за член на ВСС е подписано от Соня Янкулова и Албена Бонева.