Недоказани твърдения в някои медии се опитват да внушат, че предложеният от "Има такъв народ" за вътрешен министър д-р Петър Илиев е плагиатствал десетки страници за дипломната си работа от своята колежка в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова.

БЛИЦ потърси за коментар по темата д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


Д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

"Кой казва тези твърдения за плагиатстването? Няма нищо подобно, това трябва да е абсолютно ясно. Случилото се е опит да се дискредитира един уважаван колега. Въпросът е твърде сериозен, че да се спекулира така евтино", изтъкна пред медията ни д-р Колев.

И продължи: "Когато имаме съмнения за плагиатство, за извършено престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, въпреки че това е от частен характер, пострадалият, чийто обект е бил плагиатстван, да заяви своята претенция. До момента такова нещо няма.

Твърде евтино е това заиграване - трето лице, което е анонимно, да пусне информация в медиите, че Петър Илиев плагиатствал от друг колежка от катедрата за конституционни науки. Нека да покажат трудовете, да видим точно в какво се изразява това плагиатстване. Да не се окаже, че плагиатстването е на друго място и на друг човек", подчерта преподавателят.

Според него въпросът е много сериозен.

"Не бива да бъде обвинен човек в извършване на престъпление без каквито и да е било доказателства. Призовавам този въпрос да бъде спрян, тъй като няма смисъл да се дискутира. Ако има претенция за плагиатстване, моля ви да посочите къде е и авторът да се оплаче. До момента подобно оплакване аз не съм чул да има", заяви д-р Колев пред БЛИЦ.

"Как така едно трето лице ще се почувства увредено от името на някой и за негова сметка? Това не мога да го разбера. Аз, ако съм интелектуално ограбен, би следвало аз самият да си заявя претенциите, а не някой от мое име да се чувства ощетен.

Моралната страна на въпроса има и друго измерение. Редно ли е да обвиняваме човек в извършване на престъпление, без да посочваме на какво се дължи нашето твърдение и да го дискредитираме по такъв начин?", пита експертът по Конституционно право.

"На всички ни е ясно, че ако не беше номинацията на Петър Илиев за министър, подобна информация едва ли би се появила. Сега е твърде удобно. Много съм огорчен от цялата работа. Не бива по такъв начин да се дискредитира уважаван колега", завърши пред БЛИЦ д-р Орлин Колев.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ