Мандатоносителят ДПС се понесе в режим на свободно падане, а мандатопоръчителят Първанов се носи по течението, трае си досущ както в дните и седмиците (вече и месеците, които се изтърколиха) след като Русия нападна Грузия - някак не е удобно да се коментира, пише на блога си известният журналист Иво Инджев.
А къде е мандатокрепителят, третият крак на табуретката, на която се крепи тройната коалиция? Царят не се явил на тристранната среща, на която коалиционните партньори обсъдили бюджета ( и какво ли още не, за което не ни осветляват). Срещата станала двустранна. А коалицията? И тя ли е вече двойна, вместо тройна? Или царят просто прихваща от „заболяването” на партньора Доган, който систематично отсъства от работа?
Като ще питам, преди да доразвия тезата си, да добавя още един въпрос: къде са близките на скоропостижно погребания Ахмед Емин, които толкова импулсивно и разтърсващо нарушиха желязната дисциплина на ДПС и си позволиха да заявят на висок глас, че не вярват техният Ахмед Емин да се е самоубил?
Къде са медиите, които така лесно, внезапно престанаха да се интересуват от мнението на тези покрусени хорица?
Къде са мюсюлманските духовници, не един и двама, а цяла сюрия, които дръзнаха да погребат с всички ритуали своя съселянин и с това въстанаха срещу внушението, че той е самоубиец? И те ли не са интересни вече?
Има неща, като управленското хитруване и играта на криеница ( от отговорност), които не се променят, колчем гръмне поредната издънка в държавата. Но има и други неща, които се променят с издайническа честота и постоянство.
Не минава и ден, без да ни сервират промяна в уж вече установените обстоятелства около смъртта на Ахмед Емин. Сега вече ни уведомиха официално, че нямало съмнение във версията за самоубийство. Но не затвориха окончателно делото, оставиха отворена клапа за бавно изпускане на парата от тенджерата под налягане, която иначе заплашва да избухне. Имат цели два месеца да докажат по познатия метод на преднамереното мотаене ( проточило се в случая с „българския чадър” 30 години) дали самоубийството е било манипулирано.
Версиите за вересиите, довели до драмата, претърпяха вече няколко редакции. И продължават да се множат и да се изключват взаимно.
1. В началото ни беше внушено от самия шеф на полицаите Павлин Димитров, че най-вероятно ставало дума за самоубийство. Усетили гафа, властите проговориха с гласа на главния прокурор Борис Велчев, който допусна и други възможности.
2. Нямаше предсмъртно писмо, ангажира се същият г-н Димитров. Цели два, почти три дни по-късно, такова писмо се появи. И прерасна в писма. Цели три, дори. Били в тефтерче. Не, били отделни листа.
3. Вкупом всички, начело със самия премиер Станишев, определиха покойника като прекрасен човек. Минаха три-четири дни, през които ДПС ( да не говорим за миналия в нелегалност Доган) просто нямаше позиция, след което се започна: Емин май бил съвсем друг човек. Тон за рязката промяна в оценката даде възвърналият своя дар слово лидер Доган, след което вече никой не смее да му противоречи ( включително, както изглежда, най-близките роднини и приятели на погребания, който не може да се защити срещу това посмъртно омаскаряване).
4. Нов завой, отново чрез в. „Труд”, взима Доган по един дребен на пръв поглед, но явно важен в действителност детайл. Според него в предсмъртното писмо на Емин не ставало дума за предупреждение от опасно повторение на 1985-та, а за 1989-та. И това „разкритие” Доган прави сега, след като 1985-та беше взета на прицел от Бойко Борисов и стана повод той да развие страховитата теза за опасност от етнически провокации и дори от терористични действия от страна на ДПС по аналогия с онази печална 1985-та.
Каква ли ще бъде точка № 5 от този списък на противоречивите тези, с които захранват обществения интерес?
На този въпрос много скоро ще получим отговор - той вече може и да се подготвя нейде в недрата на медийно-властовата машина за манипулиране на общественото мнение. Но има един друг въпрос, на който обаче ще им е много трудно да отговорят убедително, защото той е като ятаган с две остриета:
КАКЪВ Е МОТИВЪТ ЗА САМОУБИЙСТВОТО?!, допълва Инджев. /БЛИЦ