Тези снимки с Пепи Еврото (бившият следовател Петьо Петров, б. ред.) излязоха днес, когато вчера беше анонсирано, че ще участвам във вашето предаване. Срещу мен се води кална и мръсна война, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по bTV, по повод разпространените днес в различни медии снимки.

"Забравя се сякаш, че казусът с "Осемте джуджета" се разви под прекия контрол на Иван Гешев. Това е неговата територия - специализираната прокуратура. Знаете той колко я бранеше. Тези снимки са направени от "частното външно наблюдения", което се ръководи от г-н Стефчо Банков.

Явно се провежда нерегламентирано наблюдение от тези хора. Към момента той (Банков) е прокурорски помощник към Иван Гешев. Те правят такива записи - това е скандално, но е вярно. Самият Гешев каза, че разполага с над 150 записа. Очевидно той е човекът, който натиска копчето. 

Тези снимки са отпреди 3 години, там съм защото именно г-н Гешев ме е поканил там да поговорим, но той не е дойде. Държа да подчертая още нещо - г-н Гешев многократно е ходил в ресторант "8-те джуджета" и провеждал срещи там", обясни той.

"Искам да ви задам един въпрос, считате ли за нормално поведението на Гешев? Всичко което виждам буди в мен сериозна тревога", посочи Сарафов.

"Работил съм с  5 главни прокурора. Г-н Гешев още с избирането му тръгна със сериозен управленски дефицит. Повече от ясно беше, че той няма нужните качества за такава сериозна и отговорна позиция, но всички се надявахме, че той ще стане един "приемлив" главен прокурор.

За съжаление обаче, нещата не само се подобриха, а драстично се влошиха. Г-н Гешев стана нетърпим и в момента руши авторитета на прокуратурата", посочи още Сарафов.

"Аз съм този, който първи депозира сигнал срещу господин Иван Гешев. За разлика от него, защото той се уличи във връзки с политици, аз не поддържам никакви връзки с политици", заяви Сарафов и обясни, че политиката и прокуратурата са се преплели една в друга. Той отново повтори, че шефът му "яде ритуално баклава с ромски барони" и ги кани в кабинета си.

"Не знам какво се случва във ВСС, защото не поддържам контакти с тях. Познаваме се, поддържаме институционални контактни, но не сме приятели. Видимо е обаче спираловидното влошаване на начина, по който господин Гешев управлява прокуратурата", отговори той на въпрос кога членове на ВСС са решили, че Гешев трябва да бъде свален от поста си.

Относно механизма за разследване на главния прокурор, той обясни, че не може един човек да е над закона и че е е назрял моментът за въвеждане на такъв закон.

"В никакъв случай", отвърна той на въпрос дали се чувства уязвим. Борил се за нормалност, затова и щял да следва истината. 

"Съдебната реформа е необходима и нужна и аз винаги съм го твърдял"

"Себе си виждам да остана на мястото, на което съм в момента", обясни той. По никакъв начин не желая да ставам главен "прокурор", каза още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук