Обмисля се консолидиране на българския контингент в Афганистан. Това съобщи министърът на отбраната Николай Цонев след завръщането си от традиционната 57-ма молитвена закуска в САЩ.
В разговорите със секретаря по отбраната на САЩ Робърт Гейтс са обсъдени възможностите българските военнослужещи в Афганистан да бъдат събрани на едно място.
В момента българският контингент в Афганистан изпълнява задачи по охрана на летището в Кандахар и в база в Кабул. Общият брой на военнослужещите е 460 души. До този момент не е поискано увеличаване на военните, каза Николай Цонев.

"Беше отчетен приносът на България", каза министърът и припомни, че миналата година сме увеличили контингента си със 70 души. До края на март ще изпратим един тренировъчен тим, който се състои от 6 български военнослужещи и 7 американски и се надявам до края на годината да изпратим още един тренировъчен тим, който ще бъде със 7 български военнослужещи и 6 американски", обясни Цонев.
По време на посещението си в САЩ Николай Цонев се е срещнал и ръководството на американските ВВС, като са обсъдени възможностите за съвместни тренировки на американски и български летци  летци на база Граф Игнатиево.

Министърът на отбраната е поканил сенатор Джон Маккейн да посети България по време на среща в рамките на посещението в САЩ. /БЛИЦ