Сблъсък: Темата за еврото в България счепка политиците

Позициите на партиите по отношение на европейската валута минават от „колкото по-бързо, толкова по-добре” и стигат до „никога”

Представители на различни партии разкриха какви са плановете им за въвеждане на еврото у нас. Оказва се, че хората наистина не могат да се ориентират къде сме по пътя към еврото и въобще движим ли се и накъде.

Обещанията, които политиците поемат варират - от това да се положат усилия еврото да влезе в България още догодина и се стигне до това да изчакаме поне 20 години.

За хората проблемът не е с каква валута ще плащат, а за какво ще им стигне това, което имат в джоба – било то евро, или лев. В Монтана пресмятат как европейски цени ще се отразят на нашенските доходи. Деян Илиев купува евро, защото заминава за чужбина.

„Аз 7 години живях в Германия. За мен много по-добре е българският лев да си остане. В Германия хлябът е 80 цента и до евро хубавият хляб. Тук ако е едно евро, един пенсионер с 300 лева - тя пенсията му ще стане 150-200 евро. Аз към твърдо не за еврото”, казва той.

Позициите на партиите по отношение на европейската валута минават от „колкото по-бързо, толкова по-добре” и стигат до „никога”.

На този фон хората в Монтана се чудат кого да питат за еврото и най-често се насочват към касиера в обменното бюро. „Хората питат в каква валута да си обменят левовете – дали в евро, дали в някоя друга валута. Няма как да кажем в каква валута, защото не знаем какво ще се случи занапред”, казва Владислав Георгиев.

Какво ще се случи, ще зависи и от това ще се състави ли редовно правителство, а и какъв курс ще изберат да поемат новите управляващи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук